Vanaf het begin van de corona-uitbraak hielden we op De Orkaan de Zaanse cijfers bij: besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Later ook de vaccinaties. Corona is niet weg maar de cijfers geven geen aanleiding om dat maandelijks bij te blijven houden. Dit is de laatste update (tenzij een nieuwe variant de kop opsteekt).

In de Zaanstreek werden tot dusver bijna 87.000 positieve testen afgenomen, kwamen meer dan 1.350 streekgenoten in het ziekenhuis terecht met corona en overleden minstens 281 mensen aan corona.

Overleden

De drie corona-golven zijn het best zichtbaar bij de overlijdensgevallen. De eerste golf was kort maar hevig (56 doden in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan) en doofde snel uit zodat de zomer van 2020 relatief ‘normaal’ was. In september 2020 kwam de tweede – en meest dodelijke – golf op, die duurde tot de zomer van 2021. Ondanks dat ziekenhuizen beter op de patiënten waren voorbereid, eiste deze golf ruim 160 doden in de Zaanstreek.

De laatste golf, vanaf augustus 2021, kostte aanzienlijk minder levens in de Zaanstreek (64). Tijdens deze golf zorgde ook de vaccinatiegraad (inclusief boosters) voor minder dodelijke corona-gevallen. Het aantal sterfgevallen blijft laag, vanaf april kwam het maandelijkse aantal sterfgevallen niet boven de 5 per maand. In oktober, november en december 2022 overleden telkens vier Zaankanters aan corona.

Sinds maart 2020 overleden 281 streekgenoten aan corona volgens de cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen is in feite hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert). Het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

Ziekenhuisopnames

In totaal zijn er sinds het begin van de pandemie 1.364 Zaankanters in het ziekenhuis terecht gekomen met corona. De eerst golf duurde kort, de tweede en derde gingen in elkaar over. Ook hier is te zien dat de tweede golf de hevigste was.

Het aantal ziekenhuisopnames nam in december 2022 weer toe, in die maand ging het om 35 opnames.

Besmettingen

De grafiek van de positieve testen (bijna 87.000 in totaal) laat een heel ander beeld zien. Laag in het begin toen er nauwelijks getest werd en extreem hoog in begin 2022.

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen. In 2022 wordt er vooral gebruik gemaakt van thuistesten, en die zitten niet in de cijfers.

In Zaanstad is het vaccinatieniveau (basisserie) het laagst.

Door Piet Bakker. Data: RIVM; grafieken: De Orkaan. Foto: persconferentie juni 2022