Vanavond, 16 april, wordt de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Hier zijn de Van Rossems’ uitgezonden. Ze zijn dan in Gorinchem.

In de tweede uitzending, op zaterdag 23 april, doen Maarten, Sis en Vincent Zaandam aan. (Ze zijn daar allang geweest natuurlijk, maar dan wordt hun bezoek uitgezonden.) Ze mopperen over het Stadshart en zijn lyrisch over de Verkade-albums.

Dit schrijft de NTR op haar site over de aflevering:

“Volgens Claude Monet was er in Zaandam genoeg te schilderen voor een heel leven. Is dat nog altijd zo? De Van Rossems gaan op pad in de stad die Monet in 1871 betoverde. De Zaan, de molens, de houten huizen waaronder het beroemde Czaar Peterhuisje: ze zijn er nog steeds.

Maar veranderd is er ook veel en niet altijd ten goede. Zo valt er gerust wel wat te mopperen over het in karakteristiek hout opgetrokken stadshart.

Zaandam is ook de stad van de monumentale Verkadefabriek en daar zijn de Van Rossems eigenlijk voor gekomen. En als ze de originele aquarellen van de Verkade-albums in handen krijgen, kan hun bezoek helemaal niet meer stuk.

Kijken! Zaterdag, 23 april, 22.40 uur, NPO2.