De Van Rossems doen Zaandam…

Vanavond, 16 april, wordt de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Hier zijn de Van Rossems’ uitgezonden. Ze zijn dan in Gorinchem.

In de tweede uitzending, op zaterdag 23 april, doen Maarten, Sis en Vincent Zaandam aan. (Ze zijn daar allang geweest natuurlijk, maar dan wordt hun bezoek uitgezonden.) Ze mopperen over het Stadshart en zijn lyrisch over de Verkade-albums.

Dit schrijft de NTR op haar site over de aflevering:

“Volgens Claude Monet was er in Zaandam genoeg te schilderen voor een heel leven. Is dat nog altijd zo? De Van Rossems gaan op pad in de stad die Monet in 1871 betoverde. De Zaan, de molens, de houten huizen waaronder het beroemde Czaar Peterhuisje: ze zijn er nog steeds.

Maar veranderd is er ook veel en niet altijd ten goede. Zo valt er gerust wel wat te mopperen over het in karakteristiek hout opgetrokken stadshart.

Zaandam is ook de stad van de monumentale Verkadefabriek en daar zijn de Van Rossems eigenlijk voor gekomen. En als ze de originele aquarellen van de Verkade-albums in handen krijgen, kan hun bezoek helemaal niet meer stuk.

Kijken! Zaterdag, 23 april, 22.40 uur, NPO2.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • “ACM Telecommonitor: circa 1 miljoen huishoudens zonder tv-abonnement” (op een totaal van 8 miljoen). “Kijken, Zaterdag, 23 april, 22.40 uur, NPO2” betekent voor die groep dus zoiets als: “vanaf ongeveer zaterdag 23 april 23 uur te bekijken op npostart”.
  Voor abonnees van NPOplus is, zo maak ik tenminste op uit de teksten op NPOstart, de gehele serie “hier zijn de Van Rossems” nú al beschikbaar.
  (Zelf zal ik niet kijken. Hoe vaak ik al niet heb mogen horen dat het centrum kitsch is, een blokkendoos, lelijk, en Soeters gek – daar heb ik de Van Rossems niet voor nodig, dat kunnen vrienden en familie minstens zo goed.)

 • Bart Prins

  @Valentijn: Logisch dat het aantal televisie-abonnementen afneemt. Via NPOstart kun je trouwens gewoon gratis NPO 1,2 en 3 live kijken zover ik weet. Kan ook via de kabel.

  https://digitenne.kpn.com/blog/gratis-tv-kijken/

 • Karin Singeling

  Verheug me op hun kritische blik op Zaanstad. Kijk graag naar het programma, leerzaam, leuk, luchtig.

 • Oliver de Wit

  Ik begrijp niet dat iedereen altijd wat te zeuren heeft over ons Centrum.

  Smaken verschillen, maar ik heb toch echt veel liever de vrolijke nep-houten imitatie-monumenten dan de grauwe treurnis die we hadden toen de gedempte gracht nog ECHT gedempt was.

  En ja, dat dat rare hotel vooral een leuke achtergrond is voor Aziatische Instagrammers, dat de Primark niet het meest chique volk aantrekt, en er regelmatig een meeuw je boodschappentas aanvalt… Dat hoort nu eenmaal bij een bruisende stad.

  Het was ooit alleen maar een stoffig busstation aan een provinciale weg waar mensen met afgrijzen naar de foeilelijke Rabotoren staarden, en een winkelstraat die zelfs op Zaterdag wat uitgestorven leek.

  Het bruist nu in ieder geval!

  Er valt genoeg te zeuren over Zaandam, maar het centrum ben ik trots op.

 • Ik vond het een leuke uitzending. Het enige minpunt is de afsluiting waarbij de van Rossums hun eindoordeel geven, dat eindoordel gaat namelijk alleen over de laatste 3 minuten van de uitzending, als ze bij het stadhuis en omgeving staan en niet over alle andere dingen waar ze het over hebben gehad.

  Wat misschien ook een minpuntje is is dat ze het bijna voortdurend over Zaandam hebben en niet over de Zaanstreek.

  Al met al vind ik deze uitzending een prima visite kaartje voor de Zaanstreek/Zaandam.

  En wat betreft de laatste paar minuten, of iets mooi is of niet daar kan je altijd over blijven twisten en ik sluit me bij Olivier de Wit aan, ik ben ben blij met de uitkomst van Inverdan en vind het mooi.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *