Donderdag 18 december vergadert het Zaans Beraad (commissievergadering) over het Jacob Visterrein. In beslotenheid – dat wel. Daarna wordt het ook in de openbare raadsvergadering behandeld. Rito Holding wil woningen bouwen aan het eind van de Zaanse Schans, maar daarnaast zijn er alternatieve plannen gemaakt voor het gebied.

tekstschrijver Jaap de Jong roept de gemeenteraad op te kiezen voor een plan dat beter aansluit bij het specifieke karakter van de Zaanse Schans. De Orkaan schreef al een aantal keren eerder over deze plannen.

debat over de zienswijze op het Jacob Visterrein en wordt er gestemd over de bouwvergunning

De Rubriek Orkaan-opinie bevat bijdragen van lezers van De Orkaan.

Screen Shot 2014-12-17 at 19.48.47De ‘Vis’ wordt duur betaald

De Vis wordt duur betaald in Zaanstad. Niet dankzij een meedogenloze reder die met wrakke vissersschepen vaart. Wel door een projectontwikkelaar die een strategie van chantage niet te min vindt om zijn zin door te drukken. Als de gemeenteraad geen bouwvergunning verleent voor het Jacob Visterrein dan gaat Rito Holding daar overeenkomstig het bestemmingsplan een fabrieksloods bouwen. Lekker puh.

Daarmee ontmaskert Rito Holding zichzelf als een partner met een wrakke betrouwbaarheid. Zij geeft met dit dreigement toe dat zij al jaren aardig de schijn heeft weten op te houden dat zij open staat voor alternatieven voor haar eigen woningbouwplan. Ja, alles is bespreekbaar als het maar past in de favoriete keuzes van Tom de Boer, de eigenaar van Rito Holding: 2,25 miljoen euro beuren voor een stuk grond waarvoor hij 180.000 euro heeft betaald of zijn bouwplan uitvoeren. De stichting De Oude Wolf is als eerste in deze fuik terecht gekomen. De stichting Zaan&Dijk houdt haar daar nu gezelschap.

Het bouwplan van Rito Holding komt neer op een harde las tussen het verleden en het heden aan de Zaan. Een compound van tien woningen in het zicht van het molenpanorama van de Zaanse Schans. Een boot voor de deur en molens in de achtertuin. Een beetje makelaar weet daar wel raad mee. Maar het Ritoplan is een kiezelsteen naast de parel van de Zaan.

Er klopt niets van de toezegging dat er ruimte is voor een alternatief dat beter voldoet aan de ideeën van erfgoedverenigingen als het maar uitvoerbaar is. De stichting Zaan&Dijk heeft met een geweldige eindsprint voor het Jacob Visterrein een woningbouwplan ontwikkeld dat past in de traditie van de Zaanse houtbouw en een typisch Zaanse plattegrond heeft. Een plan dat een passende afsluiting vormt van de Zaanse Schans. Een plan dat Zaan&Dijk heeft laten doorrekenen en dat economisch haalbaar blijkt. De stichting had zelfs al een ontwikkelaar gevonden.

Wél ideaal
Al met al komt dit alternatief naadloos tegemoet aan de twijfels die D66 volgens Sanna Munnikendam heeft over het Rito-plan: wat Zaan&Dijk heeft bedacht, is wél ideaal en veel mooier dan dat van Rito Holding. Een vermogende investeerder, die voor zijn voortbestaan niet afhankelijk is van de opbrengst van het Jacob Visterrein, verkeert in de begenadigde positie dat hij een gebaar kan maken. Dat hij kan getuigen van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en het Zaanse erfgoed een dienst kan bewijzen. Door wat minder boter bij de ‘Vis’ te vragen.

Wethouder Straat reageerde opmerkelijk snel op de bekendmaking van het alternatief van Zaan&Dijk. Wellicht heeft hij rekenen geleerd van Tom de Boer en kon hij daarom al zo gauw het ‘onuitvoerbaar’ uitspreken. Voor hem woog het zwaarste dat de gemeente betrouwbaar wil zijn en de afspraken met Rito Holding van jaren terug wil nakomen. Dat belang legt kennelijk meer gewicht in de schaal dan het gebrek aan respect voor de omgeving met de Zaanse Schans en de Kalverpolder. Hopelijk kijkt de gemeenteraad iets verder dan de belofte aan een onderneming die denkt de raad al in zijn binnenzak te hebben. Naast die dikke portefeuille met geld.