Vanaf begin januari onderzocht De Orkaan drie keer het aantal EBS-bussen dat ’s middags wel en niet reed bij drie haltes in Zaandam: station Zaandam, De Vlinder en de Gedempte Gracht. Op verschillende dagen viel tussen de 16 en 27 procent van de ritten uit.

Vanaf 8 januari rijdt EBS een dienstregeling die ze ‘vakantiepakket plus’ noemen: op werkdagen het vakantiepakket met extra diensten op spits- en scholierenlijnen en op zaterdag een zondagdienstregeling. Dat zou een ‘voorspelbare en betrouwbare dienstverlening’ met ‘minimale onverwachte uitval’ moeten opleveren.

Minimale uitval

De uitval die we gister tussen 14.00 en 17.00 constateerden op de drie Zaandamse haltes was inderdaad beduidend minder: 32 van de aangekondigde 242 bussen (13 procent) reed niet. Maar ‘minimale uitval’ is dat nog steeds niet.

EBS heeft aangegeven dat de huidige dienstregeling “het maximale is dat EBS nu betrouwbaar kan doen” aldus de Vervoerregio. Maar EBS gaf ook aan dat in de eerstkomende weken “met name in Zaanstad toch lijnen kunnen uitvallen”. Dat gebeurt volgens een ‘geplande uitval lijst’. “Deze lijst bevat ritten die met de minste impact voor de reiziger en met beperkte logistieke uitdagingen niet rijden” aldus de Vervoerregio.

“Het betreft in totaal 154 ritten op werkdagen en 146 ritten op zondagen. Doordat EBS deze lijst vroegtijdig uit de planning haalt, wordt de reisinformatie hierop aangepast, zodat deze ruim van te voren up to date is en de reiziger weet waar hij aan toe is.”

Onder de percentages uitgevallen ritten (volgens de MeerPlus-app) op de vier dagen dat De Orkaan de ritten monitorde.

Door Sascha Timmerman (data) en Piet Bakker. Foto: Merel Kan (De Orkaan) van bussen in de remise in de Achtersluispolder.