De deuren van de galerie Art Zaanstad zijn door coronamaatregelen een jaar gesloten geweest. Vanaf nu is iedereen weer welkom, weliswaar op afspraak maar toch. Met de tentoonstelling ´De Zaanse Connectie´ hebben fotograaf Merette Uiterwaal en schilder Aron Kroes de eer om vijftien foto´s en zeventien schilderijen te laten zien aan het publiek.

Tekst en foto´s: Willem Croese

Bij de opening moet je als kunstenaars uiteraard zelf ook aanwezig zijn. Vanmiddag stapten Merette en Aron de galerie binnen. De eerste bezoekers meldden zich intussen bij de balie. Enthousiast bekeken zij even later de kunstwerken. Kleurrijke portretten met een flinke hoeveelheid verf hangen naast vooral zwart-wit foto´s met verschillende onderwerpen. Deze unieke combinatie doet je verrassen en dat is juist de bedoeling.

Merette is in het dagelijks leven fotograaf die graag landschapsfoto´s maakt, maar omdat tijdens de lockdown thuisblijven de spelregel is, kan dit niet. Zij heeft haar ‘isolatie’ vooral in de slaapkamer vastgelegd met stillevens, portretten en wat nog meer voorhanden is. Bewust geen vlijmscherpe foto´s, onscherp zijn ze sterker. Met een lange sluitertijd houdt Merette de camera in de hand vast. Geen statief, dus beweging in de beelden is te zien en juist dat maakt haar werk zo bijzonder. De fotograaf noemt haar serie bij Art Zaanstad ’56 Days In Isolation’.

Aron schildert al langer portretten in allerlei vormen. Ooit begon hij met graffiti maar nu is het vooral abstract op canvas. Afhankelijk van hoe zijn gevoel is smeert hij met kwast of spatel acrylverf op het doek. Met modelleerpasta creëert Aron dikke lagen waardoor zijn explosieve manier van werken  volledig tot uiting komt. Je moet volgens hem niet te veel nadenken maar juist intuïtief aan het werk gaan. De portretten zijn duidelijk aanwezig en daar houdt de schilder enorm van.

Voor Merette en Aron is ´De Zaanse Connectie´ de ideale gelegenheid om samen hun kunstwerken te tonen. Nu allemaal genieten van deze tentoonstelling. Maak een afspraak van 20 maart t/m 17 april bij Art Zaanstad – Hembrugterrein, Grote Hulzen 11, Zaandam, 075 – 614 12 10, info@artzaanstad.nl

Aron Kroes
Merette Uiterwaal