“De zonnewijzer op de Bullekerk blijkt wereldwijd een uniek exemplaar te zijn”, meldt Karel Puhl. “Niet alleen de tijd is af te lezen maar ook de dag van het jaar, de kompasrichting van de zon en hoe hoog de zon staat (in graden).”

Ons artikel Wie leest de zonnewijzer? (Help!) heeft ervoor gezorgd dat ‘De Bull’ de uitdaging is aangegaan om te achterhalen hoe je de zonnewijzer kunt lezen. En dat is gelukt! Onder de zonnewijzer hangt nu een informatiebord met de uitleg, dus iedereen kan het gaan proberen. Het is verdeeld in vier vlakken: hoe laat is het, welke dag is het, hoe hoog staat de zon en in welke windrichting staat de zon.

De bijzondere zonnewijzer dateert uit 1687 en is in 1772 grondig gerenoveerd, de laatste 47 jaar is deze niet meer onderhouden. Ons artikel heeft er ook toe geleid dat De Bull onderzocht heeft of het mogelijk is om het te laten restaureren, aangezien het niet meer in goede staat is. Het goede nieuws is dat die grondige restauratie op de planning staat voor 2025 en daarna weer kan gaan stralen aan de zuidmuur van de kerk. 

Door: Dorine Kat. Bron en foto’s: Karel Puhl (De Bull).