Deel ‘Rode Buurt’ Zaandijk gesloopt (en nieuw gebouwd)

Parteon wil in de ‘Rode Buurt’ in oud-Zaandijk 20 woningen slopen en daar 20 nieuwe sociale huurwoningen voor terugbouwen.

De buurt die bijna 100 jaar geleden werd gebouwd, is een vroeg voorbeeld van sociale woningbouw in de Zaanstreek.

Het gaat om huizen in de Domela Nieuwenhuisstraat (17 t/m 25 en 18 t/m 26), Goeman Borgesiusstraat 19 t/m 29 en de P.L. Takkade 16 t/m 20 en 24.

Volgens Parteon maken de slechte kwaliteit van de funderingen en de technische kwaliteit van de woningen de sloop noodzakelijk.

Parteon praat met de bewonerscommissie over de plannen. De commissie geeft advies over sloop en nieuwbouw. Parteon heeft de afgelopen maanden diverse keren met de bewonerscommissie overlegd:

“Om een goed advies uit te kunnen brengen heeft de bewonerscommissie onlangs om uitstel van de wettelijke adviestermijn gevraagd. Wij zijn hieraan tegemoet gekomen, de datum is nu gesteld op 22 juni a.s. In de zomer verwachten we de interne besluitvorming af te ronden waarbij ook de vervolgstappen worden bepaald.”

De Rode Buurt – genoemd naar de straatnamen die onder meer naar socialistische kopstukken Domela Nieuwenhuis en Karl Marx verwijzen – werd in het begin van de jaren twintig van de vorig eeuw gebouwd. Het was de eerste sociale woningbouw in Zaandijk. Het ontwerp was van architectenbureau Gulden en Geldmaker uit Amsterdam (ook verantwoordelijk voor veel Amsterdamse School in de hoofdstad en o.a. voor de P.L. Takbuurt in Zaandam).

Bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk is veel over de buurt te vinden.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • luttik

    Wat jammer. En dan komen er vast woningen met dakpannen tot op de grond? Ach, Parteon doe nu eens recht aan de bouwstijl en bouw dan dezelfde woningen terug. Die mensen die er wonen vinden dat vast ook, of niet?

  • Leon

    Proficiat, wederom wordt er een stukje historie gesloopt te Zaanstad. Gemeente Zaanstad hoe kan dit toch? Tot voor kort zag ik Zaanstad voor me als een groot openluchtmuseum en nu kleurt zelfs de rode buurt langzaam blauw.

    Voor wie nog niet weet wat een Parteon is, dat is een bulldozer die gewetenloos alle beetjes historie wegschuift. Zie de gerelateerde artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *