In 2015 exposeerde Dick Karman al eens in Zaansgroen met zijn inmiddels overleden maatje Co Plomp. Nu staat hij er alleen voor. In het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 november is zijn expositie ‘Retroperspectief’ te bezoeken. Dick Karman (1948) sluit met deze expositie zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze af.

Dick Karman is geboren en getogen in Zaandam. Als kind bleek dat hij aardig kon tekenen en de basis voor het schilderen werd gelegd op de lagere school. Tot de jaren ’70 maakte hij voornamelijk tekeningen in Oost-Indische inkt en Gewassen pen. Met behulp van een leerboekje Insecten tekenen leerde hij z’n techniek met inkt te verbeteren.

Later is Dick zich gaan toeleggen op het schilderen. Eerst in olie, later ook in acryl en nog later ook in waterolieverf. De stijl die hij hierbij het meest heeft gehanteerd is ‘magisch realisme’. Het magisch realisme zoekt zijn inspiratie buiten de al te dagelijkse realiteit en binnen droom- en waanbeelden. Hiermee zette hij een andere werkelijkheid op het doek dan we gewoonlijk waarnemen.

Door oogproblemen is Dick nu min of meer gedwongen om te stoppen met schilderen. Zijn laatste expositie ‘Retroperspectief’ is op zaterdag 4 en zondag 5 november van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken bij Zaansgroen, Zeemansstraat 54 in Zaandam. De toegang is gratis.

Ik zal misschien nog wel eens een miniatuurtje of een tekening maken, maar veel zal het niet meer om het lijf hebben. Vandaar dus deze ‘Slotexpo’; Eigenlijk een soort van afscheid!

Tekst: De Orkaan Redactie, Bron en foto’s: Zaansgroen