Freek de Jonge zal donderdag 8 april de auteurs interviewen van de vijf boeken die kans maken op de BredeNHofprijs voor het beste Zaanse historisch boek van de afgelopen twee jaar.

De uitreiking vindt plaats in de Bullekerk, maar is vanwege corona alleen digitaal door publiek bij te wonen.

De vijf kanshebbers zijn gekozen uit meer dan 50 Zaanse historische boeken:

  • Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek: een historische biografie van de Joodse zilversmedenfamilie S.I. Vet & Zn. door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman
  • Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap door Jur Kingma
  • Speuren in het veen: zestig jaar archeologie in de Zaanstreek, Waterland en omstreken door Piet Kleij e.a.
  • De Zaanse Spanje Strijders door Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld
  • 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek: een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019 door Jan van der Male

Het doel van deze tweejaarlijkse prijs is onderzoek stimuleren naar en beschrijven van de Zaanse geschiedenis alsmede het bevorderen van de belangstelling voor de Zaanse geschiedschrijving en haar auteurs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 2.500.

In 2020 heeft de Bredenhofstichting de BredeNHofprijs voor de Zaanse geschiedenis ingesteld. Ron Sman – voorzitter van de Bredenhofstichting zal na de interviews de winnaar bekend maken en de prijs uitreiken. De uitreiing is te volgen op www.avvzaanstad.nl/bredenhofstichting.

Korte gefilmde interviews met de auteurs van de vijf titels zijn te bekijken op Shortlist 2019-2020 | Bredenhofstichting (bredenhofprijs.nl)