Dirk Waagmeester is overleden

Op zondag 6 augustus is Dirk Waagmeester overleden. Hij werd 71 jaar.

Dirk was een bekend gezicht in de Zaanstreek. Hij was voorzitter van Soli deo Gloria Zaandam, leerkracht op praktijkschool De Faam, en vanaf zijn pensionering vrijwilliger bij het Mennistenerf.

Daarbij speelde hij minimaal één keer per maand piano in Groenland of het Mennistenerf. In 2014 schreven we daar dit stukje over.

Als onderwijzer werkte hij eerst op de Talmaschool. Daarna ging hij naar de Petraschool (later praktijkschool De Faam). Daar leerde het Zaanse bedrijfsleven hem kennen omdat hij er persoonlijk voor zorgde dat elk van zijn leerlingen terecht kwam op een stageplek die bij hem of haar paste. Het effect van zijn aanpak was dat veel van zijn leerlingen er een baan aan overhielden na afronding van hun opleiding. Samen met Marien van de Houten stond hij aan de wieg van het praktijkonderwijs in de Zaanstreek.

Monumenten Spreken
Het gemeentearchief heeft een film waarin Dirk zijn leerlingen meeneemt langs de Zaanse oorlogsmonumenten. Hij vertelt terplekke de geschiedenis erachter. Zijn passie voor het overdragen van kennis, zijn betrokkenheid en zijn creativiteit spatten van het scherm.

Dirk Waagmeester laat een vrouw, vier kinderen en vijf kleinkinderen achter.

Aanstaande vrijdag vindt de afscheidsdienst plaats om 14:30 uur in Crematorium Zaanstad. Voorafgaand is er van 13:45 uur tot 14:05 uur de gelegenheid om afscheid te nemen. Na afloop van de plechtigheid is er gelegenheid om de familie te condoleren.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Rob Meijn

  Ik hoorde het trieste nieuws van Willy Ik wens Klazien en de kids heel veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

 • Blacky swart

  Een fijn mens, recht voor de raap. Een steun en vriend op de werkvloer. Authentiek, muzikaal en waarachtig en een robuuste collega. Goede herinneringen, schaterende lach. Nu na zo’n lange onzekere tijd, is zijn leven verleden. Wat een gemis. Dag Dirk..

  Je collega Blacky Swart de Faam

 • Joshua Prins

  Allen gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst

 • Yvonne visser

  Ik wil alle familie leden heel veel sterkte wensen met dit verdrietige
  Nieuws zo goed mens stond voor iedereen klaar en zetten altijd
  Extra beentje voor om iedereen op beste plek te krijgen
  Oud leerling de faam

 • Marjan de vries

  Familie gecondoleerd met het overlijden van Dirk, hij zal voor velen een leegte achterlaten. Ik heb markante en muzikale herinneringen aan Dirk door ons werk op de praktijkschool. De piano en onze liederen die we spontaan zongen, en aan t einde van het schooljaar. Onvergetelijk! De laatste jaren zijn opzet van onze kaarsenmakerij met de muziek altijd aan op de achtergrond. Dirk rust zacht.

 • Gert Jaspers

  Verneem het nieuws tijdens mijn vakantie.Markante man waar ik veel waardering voor heb. Muzikaal en literair begaafd.Ik herinner mij Dirk als een bijzondere en gewaardeerde collega met humor en met een bijzondere pedagogische aanpak.Het begeleiden van liederen, de logistiek bij kampen, de kaarsenmakerij etc. Prachtig duo samen met Marien! Dirk ging graag zijn eigen gang. We verliezen in hem een bijzonder mens.

 • Lieve Familie Gecondoleerd met het zware verlies van Dirk.
  Met hem is een bijzonder warm persoon vertrokken.
  Zijn pianospel en zingen ook de kopjes koffie die hij bij ons kwam drinken. Zijn verhalen en spontane lachsalvo`s.
  Een man die altijd klaar stond voor anderen.
  Een zeer begrijpend mens. Wij gaan hem absoluut missen.
  Rust in Vrede lieve vriend.

  Voor de familie heel veel sterkte.

 • Bianca Janssen

  Beste familie en vrienden, gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik herinner mij Dirk als een geduldige, hartverwarmende en muzikale collega bij ons op De Faam. Waar er bij ‘ meester Waagmeester’ altijd ruimte was om even bij binnen te lopen in de Kaarsenmakerij. Daar straalde hij rust uit met op de achtergrond zijn vogelmuziekje en zijn experimentjes vergeet ik nooit meer.

  Rust zacht, Dirk.

 • jeroen van der tak

  via een vroegere klasgenoot hoorde ik vandaag pas over dat Dirk Waagmeester is overleden. lk herrinder hem, dat hij in z’n wagen zat en stopten bij de Albertheijn bij de vermiloenweg en mij een hand gaf.

 • Sjoerd van der Weide

  Zo ben je opzoek naar oud leerkrachten en zo lees je dat de beste man er niet meer is. Dhr waagmeester was 1 van de leukste leerkrachten op de Petraschool, altijd in om een liedje te spelen op de piano maar ook geweldig leuke stage plaatsen zoals op een binnenvaartschip. Rust zacht beste man, en ook al is het 3 jaar terug sterkte voor de familie

  • Neeltje Waagmeester

   Hartelijk dank voor je reactie Sjoerd. Mooi om na al die jaren te lezen dat mijn vader nog niet vergeten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *