Discriminerende Facebook-‘grappenmaakster’ voor rechter (update: €200 boete)

De ‘grappenmaakster die een jaar geleden op Facebook “een gewoon wel grappig” formulier over asielzoekers zette, staat op 25 november voor de politierechter in Alkmaar om zich te verantwoorden voor haar ‘grappen’.

Het Bureau Discriminatiezaken heeft aangifte wegens discriminatie gedaan tegen de vrouw die het ‘sollicitatieformulier tbv. asiel aanvraag’ op de site plaatste.

UPDATE: op 25 november werd de grappenmaakster tot een € 200 boete veroordeeld door de politierechter in Alkmaar, de vrouw hield volgens het Dagblad Zaanstreek vol dat ze het “grappig” had gevonden.

Het bericht verscheen in oktober 2015 op de Facebookgroep Je bent een Zaankanter als .. (met twee stippen en een spatie), niet te verwarren met de groep Je bent een Zaankanter als… (met drie stippen en zonder spatie).

De 2-punten-groep was opgericht omdat op de 3-punten-groep niet alles was toegestaan. Op de 2-punten-groep wel. Dat hebben ze geweten.

De bewuste enquête was door de maakster voorzien van de toevoeging “Niet aanvallend bedoeld vond m gewoon wel grappig.

De ‘grap’ is dat vluchtelingen in Sjors-en-Sjimmie-taal wordt gevraagd of ze in een bordeel of een gevangenis zijn geboren, of ze hun vrouw hebben gekocht, of ze hun paspoort gestolen hebben (en of ze daarvoor iemand hebben vermoord), of ze honden eten, of hun oma ook hun moeder is, wanneer ze een auto gaan stelen, of ze huurmoordenaar, bommenlegger of smokkelaar zijn…

enquete asielzoekers

Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland was er destijds duidelijk over:

“Er zijn meer van dit soort lollig bedoelde ‘enquêtes’ in omloop, al jarenlang. Het is over het randje. Indien bekend is wie deze vragenlijst verspreidt zal het Bureau Discriminatiezaken niet aarzelen om aangifte te doen op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht.”

Dat is dus gebeurd, op 25 november het vervolg in Alkmaar.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Ruud

  Dat de rechter maar met het allerverkeerdste been uit bed mag stappen dan ,

 • J Dolsma

  Dat zij maar jaren opgeborgen wordt

 • Willemsen

  De vraag zou je moeten stellen waarom een dergelijk formulier is opgesteld. Waarom bestaat de indruk bij veel mensen dat hetgeen op dat, wat onderbroekenhumorachtige formulier staat hier en daar toch kernen van waarheden bevat.

  • Corine Gorter

   Hier en daar toch kernen van waarheden bevat?! Waar dan?

   • Barend

    Corine als ik jouw reactie goed lees, dan heb ik het idee dat je Willemsen’s reactie verkeerd leest…denk ik.
    Ik denk dat Willemsen bedoeld dat mensen er toch een kern van waarheid in zien. Maar hij zegt niet dat hijzelf er een kern van waarheid in ziet. Hij vraagt zich af wat maakt dat mensen er dan toch een waarheid in zien.

 • Knabbelaar

  Ooit gehoord van ” humor”?

  • Barend

   @Knabbelaar. Een Erik Schaap en één van de redactrices van deorkaan hebben boter op hun hoofd als het gaat om anderen veroordelen op hun “humor”. Zelf hebben zij in het verleden ook “humor” losgelaten op vooral andersdenkenden. Weliswaar in wat nettere bewoordingen, maar desalniettemin evenzo laag bij de grond en laatdunkend. Zelf ben ik van mening dat niet alles van deze “enquete” humorvol is. Ik denk eerder dat men zich druk zou moeten maken over kindhuwelijken, vrouwenonderdrukking door welk geloof dan ook, besnijdenissen en wat nu een hot item is; de shariarechtbanken. Hiermee vergeleken is zo’n “enquete” peanuts.

 • Ed

  Je kan er lang over praten maar de rechter zal oordelen en dáár moeten we het mee doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *