Dit was Dansschool Diederich Hoorn

Dansschool Diederich Hoorn aan de Zuiddijk wordt een appartementencomplex. In 2012 stopten de eigenaren Marja en Henk Kruse met de dansschool.

Voordat de dansschool op Zuiddijk zat, was deze aan de Westzijde, hoek Gedempte Gracht gevestigd, en daarvoor aan de Stationsstraat in De Harmonie. Voor de oorlog hebben we foto’s uit de soos in Krommenie.

We kijken via het Gemeentearchief Zaanstad terug op de geschiedenis. De foto hierboven stamt uit 1939 en laat Diederich Hoorn en echtgenote zien in de balzaal in de soos in Krommenie.

In de jaren vijftig was de dansschool gevestigd in restaurant-De-Harmonie, hoek Rustenburg-Stationsstraat. Deze foto is van eerder (1920).

De hoek Damstraat-Westzijde-Gedempte Gracht gezien vanaf de Damstraat. Links bioscoop Flora, in het nieuwe gebouw op de begane grond een damesmodezaak, op eerste etage dansschool Diederich Hoorn (1965). Foto H. Th. Poppen, Zaandam.

Zuiddijk, 2012, het jaar van de sluiting, foto W. de Jong, Zaandam.

Zuiddijk, zo moet het worden (Nieuwbouw Zaanstreek).

 

 

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Herman Aartsen

    Als ik het goed zie is er van nieuwbouw geen sprake maar wordt er slechts verbouwd.

  • Kees

    Jaren doorgebracht daar als monteur bij Cor Oly en later Halfords. Mooi pand.

  • Marja en Henk Kruse

    Wat leuk dat De Orkaan Dansschool Diederich Hoorn nog even in de belangstelling heeft gezet. Onze dansschool zat op de hoek van de Westzijde/Ged.Gracht op de 2e verdieping. Op de 1e verdieping zat in onze tijd De Volksbank. Het gebouw werd in de volksmond ook wel het pand van de Gruyter genoemd. Zij kwamen als supermarkt terug op de begane grond nadat het oude gebouw gesloopt werd voor de oprit van de Beatrixbrug.In 1973 werd op een zaterdagavond in november het pand ontruimd, wij hadden vrijdansen en zaten stampvol, het boetiekcentrum op de begane grond brandde volledig uit. Aangedikte verhalen deden de ronde, de dag erop de eerste autoloze zondag. Wij hebben een prachtige tijd gehad en zeker de 40 jaar op de Zuiddijk. We zijn blij met de mooie verbouwing tot apartementencomplex met als naam “”De Dansschool”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *