Eén soort bord in Stadshart Zaandam. Een neo-Zaans bord. Met een geveltje. Een keuze uit drie geveltjes zelfs. En natuurlijk groen.

Maar is ‘uniform’ ook verplicht?

Stichting Binnenstad Management Zaandam legt het uit: “Het college van B&W staat een uniform reclamebord toe in het voetgangersgebied in het centrum van Zaandam.”

Staat toe” dus, het mag. Mocht het vroeger dan niet? Dat snappen we niet helemaal bij De Orkaan, maar goed:

“Ondernemers krijgen onder voorwaarden de gelegenheid hun reclameboodschap te tonen op dit speciaal ontworpen reclamebord. Mochten er na verloop van tijd toch verschillende reclameobjecten in het straatbeeld verschijnen, kan de gemeente de mogelijkheid tot het plaatsen van een uniform bord intrekken.”

Dat snappen we eigenlijk nog minder… als iemand anders een ander bord neerzet, wordt de “mogelijkheid tot het plaatsen van een uniform bord ingetrokken”… mag je dan dit uniforme bord niet meer neerzetten?

Hoeveel ambtenaren, city-marketeers, ondernemers-consultants en binnenstad-managers hebben hier naar gekeken? Wat staat er eigenlijk?

UPDATE: Stadshart heeft het aan ons uitgelegd. Van de gemeente mochten er eigenlijk helemaal geen losse reclameobject meer op de Gedempte Gracht. Na overleg met ondernemers – die wel borden wilden – is afgesproken dat het verbod vervalt maar dat alleen deze borden zijn toegestaan, borden die “recht doet aan de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad”. Maar als bedrijven weer eigen objecten gaan plaatsen is de kans groot dat alle borden weer verboden worden.

De borden zijn overigens van een echt Soeters-stempel voorzien:

 

Hieronder een ‘impressie’ van de vaste Zaanstad-designer Tim Louw…

reclameborden