ALDI aan de Westzanerdijk in Zaandam gaat (tijdelijk) verhuizen naar de Stormhoek (bedrijventerrein Zuiderhout) in Zaandam. De winkel komt voorlopig voor vijf jaar naast de meubelzaak de Machinekamer op het voormalige Bruynzeelterrein, aan de rand van waar ooit IKEA had moeten komen.

De winkel gaat woensdag 13 maart open. De vestiging aan de Westzanerdijk gaat eind volgende week dicht.

De keuze voor de plek is opmerkelijk omdat Zaanstad eerder MediaMarkt tegenhield zich hier te vestigen omdat elektronica en ‘grootschalige detailhandel’ daar niet waren toegestaan.


UPDATE: de woordvoerder van wethouder Stephanie Onclin (economie) laat weten:

“Omdat het pand van Aldi aan de Westzanerdijk volledig is verzakt en zij dit willen renoveren en verbouwen, zochten zij naar een oplossing. Destijds is onderzocht of de Aldi een leegstaand pand, dat geschikt is voor een supermarkt, in de bestaande hoofdwinkelstructuur kon betrekken, maar dit was op dat moment niet voorhanden. Aan de Aldi is daarom een tijdelijke vergunning verleend voor maximaal 5 jaar voor de Stormhoek 45. De provincie heeft hiervoor een ontheffing verleend.

Daarbij draagt de tijdelijke verhuizing van Aldi ook bij om verschillende initiatieven aan de Aris van Broekweg in te passen, waarbij de gemeente nadrukkelijk overleg voert met omwonenden en andere stakeholders over de complete herinrichting van de Westzanerdijk. En vanuit een integrale woon-werk opgave kijkt naar een betere ruimtelijke inpassing van de toekomstige vestiging van Aldi en de herinrichting van de Westzanerdijk.

Het verzoek van de Mediamarkt is destijds afgewezen, omdat zij zich permanent op dit bedrijventerrein wilden vestigen en dat past niet in de detailhandelsvisie van de gemeente en de provincie voor dit bedrijventerrein, dat vooral ingericht is als ‘een woonboulevard’ van Zaanstad.”


IKEA trok zich na veel uitstel uiteindelijk terug. Zaanstad heeft het kavel aan de Stormhoek gekocht voor € 13,5 miljoen (inclusief btw). Er waren plannen om het terrein eerst te gebruiken voor 400 tijdelijke container-woningen.

Aan de Westzanerdijk en de Aris van Broekweg onderzoekt “de gemeente Zaandam [aldus ALDI] een ontwikkeling voor grootschalige woningbouw. De komende jaren zullen de gemeente en ALDI Vastgoed op zoek gaan naar een definitieve locatie voor de ALDI.”

ALDI meldt dat ze buurman worden van Loods 5, Prénatal, Babyland, McDonalds en KFC.

Er wordt verbouwd
Impressie van hoe het moet worden.
De ALDI aan de Westzanerdijk nu

Door Piet Bakker. Foto’s: Orkaan, Silva Honig en impressie van Linkedin van ALDI. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan over IKEA.