De nieuwe vestiging van basisschool De Toermalijn aan het Noordeinde in Wormerveer wordt ontworpen door het Zaanse Carree Architecten.

Het wordt een gebouw van twee verdiepingen, geschikt voor 300 leerlingen en een buitenschoolse opvang.

Door woningbouwontwikkelingen in het noorden van Wormerveer (Brokking, Meneba en schuin tegenover de Toermalijn) zal de school ook daarvan leerlingen krijgen volgens Zaanstad.

De straat lang de school wordt ingericht als 30-km-gebied, dagelijks zullen er 2.200 motorvoertuigen over dit deel van het Noordeinde rijden; een aantal dat goed verenigbaar is met een basisschool aldus de gemeente.

De brug over de Koksloot (tussen Tulpstraat en Jan van Riebeeckkade) wordt verbreed voor fietsers. Aan de noordkant bij de Trompstraat komen 65 fietsparkeerplaatsen en aan de zuidkant nog eens 96 (plus 16 voor personeel). Voor Kiss & Ride worden 26 plaatsen aan het Noordeinde gemaakt.

De eerste vergunning voor nieuwbouw op de plek dateert uit 2012. Na jarenlange juridische strijd heeft de gemeente die plek opgegeven.

Uit de scholenplanning van Zanstad blijkt dat de school op z’n vroegst in 2021 klaar is, maar dat er rekening gehouden wordt met een uitloop van 2 jaar.


Lees hier ons Toermalijn-dossier.