Dit wordt het nieuwe station Zaandam

Bij Nunc Architecten, dat de nieuwe entree van het Station Zaandam ontwerpt, zijn nieuwe tekeningen van de gebouwen geplaatst.

Eerder schreef De Orkaan al over de plannen die nu dus verder uitgewerkt zijn. Er komt een houten overkapping over De Buiging, het fietspad dat Zaandam-west met het centrum moet verbinden (foto links).

Vanaf de andere kant ziet de overkapping er zo uit, met grote letters ZAANDAM op de rode dakpannen (klikken op de foto’s levert een grote versie op):

12-ZSO-view-buiging-west

De fietsenstalling van buiten:

07-ZSO-bike-shops

En van binnen:

13-ZSO-bike-int

De ingang aan de westkant.

01-ZSO-bike

En het bovenaanzicht

17-ZSO-iso-vanaf-noordwest

De stationsingang:

03-ZSO-houtloods

De overkapping bij de nieuwe winkels.

05-ZSO-houtloods

En vanaf de perrons gezien:

06-ZSO-shops-backside

 

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Hans Kuyper

  Prachtig hoor. Maar wat doet die witte doos met het blauwe theezakje in de rechterbovenhoek van het bovenaanzicht?

 • Ik mis een gordeltje met grachtjes.

 • Suzanne

  Het zou ook leuk zijn als NS/Prorail Dan ook gelijk het oude station aanpakken. Die platen die het station overdekken zijn wit uitgeslagen en zit mos op. Als ze dan toch zo goed bezig zijn zou ik het leuk vinden om dan het station ook door te trekken in Zaans groen enzo. Het stations staat immers ookal vanaf 1980 op dezelfde plaatst, kan ook wel een flinke renovatie gebruiken. En dan misschien zelfs zo dat het letterlijk en figuurlijk een groen station wordt met zonnepanelen enzo…

 • Vanuit welingelichte kringen hoor ik net dat het Anton Pieck Museum te Hattem voornemens is Anton’s gehele collectie ‘Porseleinen Dansfiguurtje’ aan de gemeente ZNSTD te schenken!

 • Marco

  Station gelijk maar ” Zaandam centraal ” noemen NS?

 • Gerda

  Laat die super grote thee zak maar weg dan!!!

 • Raamdaam

  hiermee maakt Zaandam de parodie op zichzelf eindelijk compleet !

 • Diederik

  RELATIVEREN
  Volgens mij is het hele centrum design het resultaat van LSD trippende architecten met een Efteling complex.
  Maarrr….als ik mensen van buiten de Zaanstreek spreek vinden de meeste het bijzonder leuk. En dat kan ik mij nog voorstellen ook. En….het is in ieder geval vele malen beter dan wat er ooit stond.

 • bertus

  helemaal met Diederik eens, ik was eerst ook een tegenstander van de gracht in de stad, en had zo mijn twijfels bij Inverdan en het Zaanse geveltjes programma. Maar wees eerlijk de stad knapt er wel van op.

  Ook al heeft het een hoog Disneyland gehalte het is een stukje beleving wat in de stad wordt gebracht, en dat is precies wat het winkelende publiek graag wil. De leegstand in het centrum neem af, (nog maar een paar lege pandjes) en als straks de Westzijde ook een stukje nieuw elan heeft gekregen kan Zaandam mee concurreren met Haarlem en Alkmaar.

  Alleen de parkeertarieven nog even op een normaal niveau brengen en Zaandam staat weer op de kaart.

 • Ook een goede taxi standplaatts in het plan? Je zal nu maar toerist zijn, op leeftijd of een beperking hebben!

  Het is nu niet goed geregeld.

 • Leonardo

  Wanneer wordt er met de bouw begonnen ? en wanneer is het klaar ?

 • Leonardo

  Zelf inmiddels het antwoord van Prorail gekregen: Volgens planning starten de eerste werkzaamheden in het voorjaar van in het 2018. In mei 2018 is de eerste treinvrije periode gepland om het werk over het spoor mogelijk te maken. Eind 2019 is de overbouwing voor langzaam verkeer en de vernieuwing van het hele station gereed.

 • In plaats van het cultuurhuis daar een fietsenstalling maken. Het mooiste fietsenpakhuis van Nederland. Dan kan op de plek waar nu het (veel te kleine) fietsenhuis gaat komen een andere entree van het station aan de Westkant gemaakt worden.
  Zo blijft de cultuur over de stad verdeeld (en dito budgetten) en is er genoeg ruimte voor het parkeren van fietsen. En vooral elektrische fietsen die de toekomst hebben en dus in aantal fors zullen toenemen.
  Zo houdt je ook de auto’s buiten het centrum als je gemakkelijk op de fiets naar het centrum kan en die daar kan stallen in het mooiste fietspakhuis van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *