Dit wordt het nieuws in 2020 (7): retributie Zaanse Schans

Een glazen Orkaan-bol hebben we niet. Maar wat in 2020 nieuws gaat worden, denken we wel te kunnen gokken op basis van wat er vorig jaar gebeurde.

De 10 dingen die in 2020 nieuws gaan worden dus: variërend van de nieuwe burgemeester van Wormer tot de plannen voor Museum Holland en van de nieuwe Zaanbrug tot de nieuwe norm voor Schiphol.

Vandaag: Zaanse Schans

Voor 1 april (geen grap) moeten de verschillende partijen op de Zaanse Schans met een alternatief plan voor de ‘retributie-heffing’ komen. Als dat niet gebeurt gaat Zaanstad een kwartje belasting heffen op elk kaartje dat voor een attractie op de Zaanse Schans wordt verkocht.

Die rekening zal vooral bij Vereniging De Zaansche Molen terecht komen, de meeste bezoekers komen immers voor de molens. De Zaansche Molen heeft inmiddels aangekondigd dat in de loop van 2020 voor de enige gratis attractie, molen De Huisman, ook betaald moet gaan worden.

Ook Zaans Museum, Wevershuis, Jisper Huisje, de Kuiperij, Museum de Zaanse Tijd, rondleiders, de fietsverhuur en de rondvaarten zullen voor elk verkocht kaartje een kwartje moeten afstaan. De Zaanse Schans Card wordt ook door de maatregel getroffen.

€ 800.000

De partijen die moeten gaan betalen vinden dat oneerlijk, de kosten voor de Zaanse Schans (onderhoud, parkeren, toezicht, crowdmanagement, VVV) worden immers voor iedereen gemaakt: ook voor de ondernemers (winkels, horeca). Die profiteren dus wel, veel meer zelfs dan de musea en molens, maar betalen niet mee.

Zaanstad stelde € 800.000 kosten te maken en via het kwartje ook € 800.000 per jaar op te kunnen halen. Dat eerste bedrag bleek bij nader inzien lager te zijn en ook nogal wat betwistbare en onduidelijke posten te bevatten. Dat er € 800.000 opgehaald zou kunnen worden moest wethouder Sanna Munnikendam al snel inslikken, als de helft zou binnenkomen, zou ze ook al blij zijn. Het was niet de laatste keer dat de wethouder door haar ambtenaren van dubieuze informatie werd voorzien. In december 2019 trad ze af omdat ze de raad niet op de hoogte had gebracht over een onderzoek over Museum Holland dat al een jaar af was.

Consultants

Of alle ‘stakeholders’ van de Zaanse Schans eruit komen is nog maar de vraag. Het is duidelijk dat de verhoudingen binnen de Stichting slecht zijn, de Zaansche Molen voert haar eigen koers, de ondernemers proberen de plannen voor een nieuwe Ontwikkelstrategie te dwarsbomen. Zaanstad heeft al diverse experts ingevlogen (Eric van der Burg, Johan Remkes, Goos Minderman) die ook geen orde in de chaos konden scheppen. De laatste actie van Zaanstad is het inhuren van twee externe consultants van het bureau AT Osbone.

drukte-zaanse-schans-maart-2019 620

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *