Dood omdat je homo bent… Opening Zero Flags Project Bieb Zaandam

In kader van de aankomende ZaanPride werd vandaag het Zero Flags Project in de Bieb in Zaandam op gepaste wijze geopend in bijzijn van o.a. ZaanPride ambassadeurs Armen Melkonian en Miss Gay Holland Vera den Adel plus geïnteresseerde aanwezigen uit de Zaanse LHBTIQ gemeenschap. De Zaanse stadsdichter Lisa van Tongeren droeg een speciaal voor de gelegenheid gedicht voor (onder stuk).

Door: Oscar Salomé Bodelier

Homoseksualiteit staat in 71 landen in het strafwetboek. Ongeveer een kwart van de wereldbevolking, ongeveer 2 miljard mensen, woont in een land waar homoseksualiteit strafbaar is. In 11 van deze landen staat op homoseksualiteit de doodstraf, in 2 landen werd recentelijk de doodstraf uitgevoerd. Het Zero Flags Project is een aftelling naar nul vlaggen. Al deze vlaggen, en de straffen die hierop staan, worden bij de vlaggen genoemd.

Oscar Salomé Bodelier
Oscar Salomé Bodelier

Voorzitter van de Zaanse Regenboog Frankie Vos en Pien Jongenelen van de Bieb Zaanstreek heten de aanwezigen welkom. Nadat Willem Laan van het Zero Flags Project het doel van het project toelichtte verteld Armen zijn persoonlijke verhaal.

Oscar Salomé Bodelier

Armen is uit Syrië gevlucht vanwege de oorlog. Zijn homoseksualiteit is daar strafbaar met een maximumstraf van 3 jaar. In de afgelopen zes jaar heeft hij een nieuw leven opgebouwd in Nederland en werkt als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk met het project Bekend Maakt Bemind. Ook de Syrische vlag is te zien in de Bieb Zaandam, net als alle andere 71 vlaggen.

Oscar Salomé Bodelier

11 vlaggen hebben een zwarte rouwwimpel vanwege dat in deze landen de doodstraf staat op homoseksualiteit: Afghanistan, Brunei, Iran, Mauritanië, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Recentelijk zijn er nog twee doodstraffen ten uitvoer gebracht.

Oscar Salomé Bodelier

Gedicht Lisa

Deze tentoonstelling is georganiseerd door De Zaanse Regenboog i.s.m. de Bieb Zaanstreek ter gelegenheid van ZaanPride2022. Te zien van 1 tot 15 juni in Bibliotheek Zaandam.

Meer info over het programma van De Zaanse Regenboog & ZaanPride van 4 tot en met 11 juni zie www.zaanpride.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *