Dit voorjaar moeten er drie kunstmatige ecologische eilanden in de Zaan worden gelegd. Bij appartementencomplex De Boeg komen twee kleinere eilanden, bij het Zaantheater is een groter exemplaar gepland.

De ‘drijvende tuinen’ krijgen diverse oever- en waterplanten waardoor er meer soorten planten en dieren in het water komen. Er moeten onder meer dotterbloemen, zwanenbloem en koninginnekruid op de eilanden komen, zodat het ook aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en kevers.

Bij de speeltuin en het bruggetje bij de Boeg komen eilanden van ongeveer 15 m2 (8 en 9 meter lang, 2,3 meter breed). De tuin bij het Zaantheater en appartementencomplex De Hoge Horn wordt groter: zo’n 45 m2 (14 bij 4,7 meter).

Vanaf april 2024 gaan Havenhout en aannemer Van der Werf de eilanden aanleggen. Dit duurt ongeveer zeven werkdagen. Zij plaatsen palen waaraan ze drijvende eilanden maken van kokosmatten. Die matten geven de waterplanten de eerste twee jaar de kans om te groeien.

Havenhout

De tuinen zijn een ontwerp van het Schotse bedrijf Biometrix. In Zaanstad worden ze aangelegd door het oer-Zaanse bedrijf Havenhout. Wij spraken met Willem Kan van Havenhout:

Filmpje van eiland in Amsterdam (Biometrix):

Door Piet Bakker. Bronnen: Buitengewoon Zaanstad, Aanvraag omgevingsvergunningen, Willem Kan van Havenhout. Afbeeldingen uit brochure Biometrix, filmpje Biometrix.