Droogschuur-drama nadert ontknoping

“Fietsenstalling eind Q1 2023 volledig in gebruik” (maart 2023 dus) schreven wethouders Gerard Slegers en René Tuijn in november 2022 opgewekt aan de gemeenteraad over fietsenstalling De Droogschuur bij station Zaandam. Niet gelukt dus. De stutten staan nog steeds op de tweede verdieping.

Maar er is een nieuwe toezegging: eind augustus begint het herstel van de stalling. Het werk zal zo’n drie maanden duren. De stalling kan in die tijd gewoon gebruikt worden.

Een deel van de stalling is vrijwel meteen na de opening in 2020 afgesloten wegens problemen met de constructie. Sinds oktober 2020 belooft verkeerswethouder Slegers al dat de reparatie ‘zo snel mogelijk’ wordt uitgevoerd, maar bijna drie jaar later is daar nog niets van te zien. Zaanstad en aannemer Hegeman strijden over de schuldvraag.

Wrakken

De Orkaan schreef al meer dan 20 keer over de geplaagde fietsenstalling. Niet alleen over de constructiefout en de steeds maar uitblijvende reparatie (en wie dat gaat betalen) maar ook over de talrijke weesfietsen, fietswrakken, illegaal geplaatste scooters en rondslingerende fietsen die de stalling niet alleen ontsieren maar ook gevaarlijk en ontoegankelijk maken. Daarnaast is er sprake van overlast gevende hangjongeren, drugsgebruik en ontbrekende handhaving waardoor fietsendieven vrij spel lijken te hebben. Er zijn wel camera’s maar wie ze bekijkt of waar de beelden worden opgeslagen is onduidelijk.

POV-raadslid Perry van der Velden heeft zich vastgebeten in het dossier. Hij blijft B&W bestoken met vragen over onderhoud, veiligheid, reparatie en handhaving. Uit antwoorden op de laatste vragen van Van der Velden blijkt dat de aannemer eind augustus gaat beginnen met het werk. Volgende week moeten er al borden worden geplaatst en begin augustus worden de fietsen verwijderd die nu in het gestutte gedeelte staan. Het werk zal onder meer bestaan uit het ‘opvijzelen’ van een deel van de vloer.

De procedure over wie de € 500.000 gaat betalen is afgerond en wordt vastgelegd in een bindend advies dat ‘na de zomervakantie’ openbaar wordt gemaakt. De kosten voor de bemiddeling zelf worden gedeeld door Zaanstad en aannemer Hegeman. Zaanstad heeft inmiddels € 5.000 kosten gemaakt.

Fietsendiefstal

Het herstellen van de constructiefout is niet het enige probleem van de Droogschuur. Het onderhoud is minimaal, handhaving zo goed als afwezig waardoor de verloedering duidelijk zichtbaar wordt (kapotte rekken, gebroken glas, gesloopte fietsen, zwerfvuil, doorgeknipte sloten). Ook worden er veel fietsen gestolen.

Volgens antwoorden van Zaanstad aan Perry van der Velden zijn in de eerste zes maanden van 2023 al 30 aangiftes van fietsendiefstallen gedaan. In de stalling zijn camera’s aanwezig maar onduidelijk is wie over de beelden beschikt. Lezers melden De Orkaan dat de politie bij aangifte verwijst naar de gemeente waar men camera-beelden zou hebben. De gemeente (beheerder van de stalling) zou weer naar de politie verwijzen.

Handhaving

In de stalling wemelt het van de wrakken, fietsen met gebreken, weesfietsen (achtergelaten exemplaren) en fout geparkeerde fietsen. Uit de antwoorden aan Van der Velden blijkt dat Handhaving mogelijk niet het “juiste juridisch mandaat” had om in te grijpen maar dat inmiddels is gebleken “dat er op basis van het huidige beleid gehandhaafd kan worden, met inbegrip van voldoende duidelijke aankondigingen. Deze borden worden gemaakt en er wordt voor de zomervakantie nog een actie uitgezet. Dit gaat over wrakken en fietsen die buiten de rekken staan.”

Dat betekent dus dat Zaanstad de afgelopen drie jaar wel degelijk had kunnen ingrijpen en handhaven maar dat niet heeft gedaan. Zo zijn er vorig jaar stickers op weesfietsen geplakt, die stickers zijn verdwenen, de fietsen niet.

Wij maken af en toe foto’s in de stalling (recent zijn er wel enkele wrakken weggehaald en is er schoongemaakt). Fietsen ‘buiten de rekken’ is nog steeds eerder regel dan uitzondering’. Een selectie hieronder.

Hier ons Droogschuur-dossier.

Door Piet Bakker. Bronnen: Raadsinformatiebrief Zaanstad, antwoorden van woordvoerder B&W, vragen en toelichting Perry van der Velden, bezoeken Droogschuur, tips lezers van Orkaan, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ed Renkema

    Zal de heer Slegers er zelf niet eens genoeg van krijgen? Regelmatig kom je zijn naam tegen bij zaken die niet goed zijn gegaan of bij niet nagekomen toezeggingen.

  • Rody Baars

    Mijn zoon zijn is fiets daar ook gestolen. Mijn zoon had hem expres bij een camera gezet zodat hij dacht dat dit beter was. Bij aangifte wordt idd gezegd dat de beelden niet opgevraagd kunnen worden. En dat jezelf contact op moet nemen met de gemeente.
    Daar krijg je ze ook niet te zien. Slechte zaak dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *