Ducktopia staat op het punt te verdwijnen. Hoewel wethouder Dral ontkent dat de beslissing om de eenden het dorp uit de voeren genomen is, kreeg de eendenopvang van Oostzaan afgelopen week een ernstig, en onverwacht, sigaal.

Waar de Ducktopianen zich voorbereidden op een toekomst in een landschapspark dat netbeheerder Tennet nodig heeft als ‘waterbergingslocatie’ ten bate van de uitbreiding van een nieuw hoogspanningsstation, leek er plots geen plek voor hen. Vreemd, want de opvang stond eerder gewoon ingetekend door de architect.

Een gek verhaal, want sinds Cor Hottentot, samen met een hoop vrijwilligers, in 2019 de zorg voor de (muskus)eenden van Oostzaan op zich nam verbeterde de band tussen de vriendelijke lobbessen en de dorpelingen aanmerkelijk. Na de video tikken we verder: 

Stichting optuigen

Het dorp mag trots zijn op dit sterke staaltje van burgerparticipatie dat oorspronkelijk juist een kans kreeg van het college van Oostzaan. Niemand minder dan toenmalig burgemeester Rob Meerhof zette zijn handtekening onder het contract voor het gebruik van het stukje grond aan de Kerkstraat onder de elektriciteitsmast naast de A8, dat Ducktopia vleugels gaf. 

Ducktopia is kwetsbaar: het bestaat uit mensen die het belang van de eenden in verhouding tot het dorp vooropstellen. Daarin zijn ze ijzersterk, maar er is geen officieel orgaan waar vanuit ze kunnen handelen of zich kunnen verdedigen. Ducktopia zou dolgraag een stichting worden, maar daarvoor heb je een bestuur nodig. En Cor is van de eenden, maar niet van de besturen. Er heeft zich inmiddels al een hele goede secretaris gemeld, maar een voorzitter en een penningmeester met liefde voor het dorp, kennis van besturen en hart voor eenden zijn nog zeer welkom. Ook mensen die menen toegevoegde waarde te hebben als algemeen bestuurslid en bruikbare adviezen zijn welkom. 

Doneeractie

Voor de opvang is het erop of eronder. In het belang van de eenden duiken ze erop. Er is een inzameling gestart om de kosten van de oprichting van een stichting te dekken.

Door: Merel Kan, interview Cor Hottentot, Orkaandossier