Het plan Dukra – de jachthaven ten westen van de William Pontbrug naar het Zaaneiland – heeft na jaren plannen een ‘definitieve’ vorm gekregen.

Er blijven ligplaatsen voor boten en woonarken en plek voor passanten. Nieuw is dat er 20 havenlodges voor ‘shortstay en recreatie’ en een woning komt (waar nu Orkaan-redactie zit). Er komt ook een openbare ‘boardwalk’ van 3 meter breed met aan het eind (bij het Spiekeroog) horeca met een terras (“daar bij het kleine café bij de haven”).

Onder het kaartje. Blauw is de plek voor woonboten en -arken. De ‘lodges’ zijn rood, tussen de woonboten en de lodges ligt de boardwalk. Het paarse links onder is de nieuwe horeca. ‘G’ is waar De Orkaan nu zit.

Om de schepen en lodges kan net als nu gevaren worden. Dat betekent ook dat het water daar onderhouden wordt (uitbaggeren etc.) en dus ook bevaarbaar is voor kleinere bootjes van bewoners van de Hogendijk.

De 20 lodges worden één woonlaag maar zijn vier meter hoog. Dat betekent dat ze niet boven de schepen uitkomen (want die zijn maximaal 5,5 hoog* volgens de woonschepenverordening van Zaanstad). Rolkoffers mogen niet van huishoudelijk reglement, al het vervoer moet met een bolderkar met luchtbanden.

Op de plek van de blauwe blokken bij het kippenbruggetje (en de redactie van De Orkaan) komen de drie woonboten, de boten van Bentvelzen* (die nu aan de andere kant van de brug liggen) verhuizen naar een plek langs de William Pontbrug.

Woonbooteigenaren krijgen een vergunning voor de parkeerplek* verderop langs de Houthavenkade (waar nu ook woonschepen liggen). De recreatieve huurders in de lodges krijgen een vouchers om in de Rozenhof-parkeergarage te parkeren (maar verwacht wordt dat veel bezoekers per OV of op de fiets komen). Ook is er waarschijnlijk ruimte in de parkeergarage die in de nieuwbouw van de Houthaven komt.

Op de woonboten en -arken die worden toegestaan kan worden gewoond. Maar niet alle bestaande bewoners van boten kunnen blijven. Op nogal wat boten wordt nu ook al gewoond, maar een nieuwe plek is lastig te vinden. Een deel van de boten is al vertrokken, een ander deel heeft een nieuw tijdelijk contract gesloten maar er zijn ook eigenaren die niet op de huuropzegging (ze hadden er 31 december uitgemoeten) hebben gereageerd.

Impressie vanaf Spiekeroog (autobrug), links café, daarachter het nieuwe havenkantoor en op de achtergrond het Zaaneiland.
Impressie: vogelvlucht
Impressie: lodge met nieuwbouw Houthavenkade op de achtergrond.

Eind 2024 / begin 2025 verwacht de ontwikkelaar de start van bouw/realisatie van het plan.

* In de eerste versie was de plek van de boten van Bentvelzen verkeerd aangegeven, ook stond er niet in dat woonboot-bewoners een parkeervergunning verderop kunnen krijgen. De maximale hoogte van woonschepen (5,5 meter) stond er niet in: die kunnen dus hoger zijn dan de lodges.

Door Piet Bakker en Bas Sommeijer. Afbeeldingen uit presentatie Dukra.