Oostzaan 1623. Straatverlichting ontbreekt, maar in het schijnsel van je fakkel zie je genoeg… Of eigenlijk te veel. Als je vanuit Zaandam het dorp in wil, moet je langs de galgenvelden waar de lijken van misdadigers hangen of op een wiel zijn tentoongesteld. Hoofden op staken maken het beeld af. 

Het is het jaar van de Grote Uitbraak. 

Oostzaan herbergt een gesloten gesticht waarin gekken, dwalenden, besmettelijken, maar ook moordenaars die wachten op hun plekje op het galgenveld, zitten. Vierhonderd jaar geleden kwamen zij in opstand. Wat hadden ze te verliezen? 

In november van dat jaar werd ‘Den Grooten Uitbraack’ ingezet:

‘Keelen van wachtersch werden doorheengesnietscht, hoofden werden capotgeslagt, ruggen werden gebroocken. Bloet en wee was in de lucht bezwangerd’ 

Dat klinkt misschien als een geslaagde actie, maar in werkelijkheid kwamen er mensen om op manieren die wij niet kunnen en willen beschrijven. De opstand werd keihard neergeslagen en geen van de ‘bewoners’ van het gesticht overleefde. Wie niet werd afgemaakt tijdens de opstand, werd later teruggevonden op het galgenveld. Gehangen, op het wiel gesmeten of gespietst. Ook de gekken, dwalenden en besmettelijken, die niet aan de opstand hadden meegewerkt werden niet gespaard. 

En zoiets kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven in de geschiedenis en in de toekomst. De geesten komen elke eeuw terug. Dat deden ze in 1723 – ‘Een afschrikwekkend aanzicht, heb meelij met ons dorp!’- , in 1823- ‘Waaraan verdienen wij deze waanzin?’, 1923- ‘Wat overkomt Oostzaan? De Horror!’ En… aankomende zaterdag is het weer zover… 

Elke honderd jaar na het gruwelijke gebeuren is het mis. En dat wil je niet missen (wij wel, want het is eng en bloedig en geen pretje).

Ben je niet bang? Deelname aan deze gruwelijke speurtocht is gratis. Meld je aan bij Raven Lust: Raven.lust@hotmail.com met in het onderwerp fright night Oostzaan en vermeld in de mail de naam, leeftijd, en bij wie je eventueel de groep wilt, je kunt ook de hele groep in één keer opgeven.

Door: Merel Kan, op de foto boven zijn Raven en Mick iets bloedigs aan het voorbereiden.