Aan de jarenlange overlast in het Veldpark in Zaandam moet een einde komen. Geert Rijken (PvdA) en Peter Kranenburg (DZ) hebben een uitgebreid plan gemaakt om het park weer ‘schoon, leefbaar en veilig’ te maken.

Dat kan door begeleiding van mensen de overlast veroorzaken maar ook ook door ‘proactieve handhaving’ en ‘repressie’.

Rijken en Kranenburg memoreren dat overlast al ruim 6 jaar duurt en dat de maatregelen tot dusver – cameratoezicht, handhaving, alcoholverbod – te weinig resultaat hadden: “helaas wordt de overlast nog te vaak en te veel ervaren.”

PvdA en DZ spraken met omwonenden, de ambtelijke organisatie, mensen uit de overlast gevende groepen, Leger des Heils en politie: “duidelijk is dat de situatie zoals die nu is niet kan doorgaan.”

Alcohol- en drugsverslaving

De overlast wordt veroorzaakt door mensen met alcoholverslaving en/of drugsverslaving en een groep jongeren. Dakloos zijn ze meestal niet (“90 – 95% van de personen uit de kerngroep beschikt over een vaste woon- of verblijfplaats”).

De ‘harde kern’ bestaat uit 15 à 20 drugs- en alcoholgebruikers, die ook overtredingen plegen. Maar in totaal kan de groep overlast-gevers op ‘mooie dagen’ groeien tot zo’n 50 personen.

“De groep die voor de meeste overlast zorgt is de groep die, onder invloed van drank en (soft)drugs, ook ’s avonds, na 18.00 uur in het park verblijft en dan luidruchtig wordt en intimiderend gedrag vertoont. Deze groep mensen is ook assertief en soms dreigend en agressief in hun houding richting BOA’s.”

Waarschuwing

Op 18 april 2021 klaagt een omwonende bij Handhaving vanwege grote overlast; een samenvatting van het gesprek met Handhaving:

“de meesten van de groep waren zo in de olie dat er niets mee te beginnen was. Hele grote groep en met 2 vrouwelijke boa’s kunnen ze niet veel; ze werden gewoon bedreigd. En kiezen er dan voor om een waarschuwing te geven en dan te vertrekken. Ze geven aan dat het dweilen met de kraan open is. Ze geven nu aan dat ze vaker willen surveilleren. En ze gaan versterking vragen.”

De overlast bestaat uit:

  • Achtergelaten rommel zoals bierblikjes, (plastic) flesjes en overig zwerfafval
  • Onveilig/intimiderend gevoel, dealen, uopmerkingen op de latere avond naar andere bezoekers van het park
  • Ontlasting in de bosjes wat zichtbaar is voor omwonenden
  • geluidsoverlast van muziek, schreeuwen en tromgeroffel loopt op gedurende de dag. Vanaf +/- 18.00u. gaat het volume omhoog. Dit loopt waarschijnlijk synchroon met de hoeveelheid alcohol en (soft)drugs die de bezoekers tot zich nemen

Van 18.00 uur tot soms diep in de nacht ervaren omwonenden de meeste overlast. Vaak wordt de politie of handhaving gebeld. Maar er is slechts ‘incidenteel’ extra handhaving en politie-inzet in het park.

Gebruiksvoorziening

In en rondom het park zijn talrijke maatregelen genomen: extra vuilnisophaalronde, inzet van een veldwerker van het Leger des Heils, verblijfsverbod tussen 22.00 uur en 06.00 uur, alcohol- en drugs-verbod, geen muziek en niet schreeuwen, geen vuur, niet samenscholen, niet kamperen… maar helpen deed het niet.

Als er een ‘Inloop- en gebruiksvoorziening’ zou komen – waar dus drugs gebruikt mogen worden, kost dat € 500.000,- per jaar. Rijken en Kranenburg:

Er is in 2020 een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een inloopvoorziening. De kosten voor een voorziening met gebruikersruimte is 500.000,- op jaarbasis. Alle signalen wijzen er op dat gezien de financiële situatie van Zaanstad dit vooralsnog niet gaat lukken. Wij verwachten dus in 2021 in ieder geval dat een inloopvoorziening niet wordt gerealiseerd en wanneer deze er wel komt is dus hoogst onzeker. Daarnaast zien wij een inloopvoorziening als goede voorziening voor mensen met een verslaving, Zaanstad-breed. Of het de overlast ’s avonds in het park oplost valt nog te bezien.”

Repressie

Zij willen individuele aanpak, overdag inzet van het Leger des Heils, een plan voor bv. sportactiviteiten in het park, maar vooral meer handhaving:

“Dagelijks vanaf 18.00 uur ‘proactieve handhaving’. De nadruk komt op repressie te liggen. Er wordt gehandhaafd op geluidsoverlast en er wordt actief ingezet om mensen die te veel overlast veroorzaken of te veel onder invloed zijn naar huis te sturen. Indien het verzoeken niets oplevert wordt er opgeschaald door te verbaliseren of gebiedsverboden op te leggen.

Gebleken is dat niet iedereen uit de groep gevoelig is voor het opleggen van boetes. Voor effectieve handhaving willen we het college uitdagen om met maatregelen te komen die wel impact hebben op de persoon. Bij het handhaven worden de Boa’s ondersteund door de politie. De proactieve handhaving is nodig om draagvlak te behouden voor andere maatregelen.

De handhaving zou tussen maart tot medio september zijn “en met name op de mooie dagen”.

Weinig overlast?

De plannen lijken haaks te staan op wat burgemeester Jan Hamming en wethouder Natasja Groothuismink zeiden in oktober 2020: “de situatie rustig, er zijn weinig meldingen van overlast”. Ze zijn heel tevreden er dat er geen overlast meer is, bovendien gaan ze in 2021 opnieuw voorstellen maken voor een ‘gebruikersruimte’.

“Daarbij is het idee dat ze er dagelijks een aantal uur kunnen verblijven, elkaar kunnen ontmoeten en mogen gebruiken, onder begeleiding van professionals.”

Kranenburg en Rijken:

“Vlak voor de zomer in 2020 zijn de regels in het Veldpark ingesteld. In de beginfase is daar ook extra inzet op geweest vanuit handhaving. De overlast is daarmee afgenomen. Echter is deze extra inzet vanuit handhaving er niet meer en het ziet er dus naar uit dat ook de inloopvoorziening er (voorlopig) niet komt. Ondertussen krijgen wij vanuit de omwonenden de signalen dat de situatie weer terugkeert als vanouds.”

Handhaving

Rijken en Kranenburg spraken met politie, gemeente en omwonenden, en samen met een ambtenaar en veldwerker van Leger des Heils met mensen uit de verschillende groepen in het park. Naast intensieve hulpverlening is er volgens PvdA en DZ “ook strenge handhaving nodig om overlast die in de avond ontstaat te stoppen.”

“Je ziet echter dat er zo vanaf 18 uur een omslag plaatsvindt. Een deel gaat dan naar huis. Een ander deel die in het park blijven worden onder invloed van drank en drugs steeds meer luidruchtig en zijn minder goed aanspreekbaar, ook voor handhaving.”

Hier ons dossier Overlast Veldpark.

Bronnen: agenda-initiatief PvdA en DZ, contact met Rijken en Kranenburg, eerdere berichtgeving Orkaan, foto’s van omwonenden.