Guerrilla GR2022-reclame: silo, handkar, vliegtuig, stoepkrijt, sticker…

Met weinig middelen een groot resultaat bereiken. Dat is guerrillamarketing. En de veertien partijen die meedingen naar jouw hand worden er steeds beter in.

Rozen, paaseieren, auto’s met luidsprekers op het dak, bijeenkomsten met bandjes, lezingen, pubquizzen… Wie er guerrillatechnisch uitsprongen – tot dusver – zijn DZ, ROSA, PVV en CDA.

DZ ‘kaapte’ een silo en deed aan wildplakken. ROSA ging met stoepkrijt in de weer en een bakfiets. De PVV ging de lucht in en het CDA plakte een stickertje extra, de CU stopte een soort van bommetjes in de grond…

Maar misschien heb jij ook een opvallende actie voorbij zien komen? Mail naar info@deorkaan.nl dan vullen we dit stuk aan.

PVV-vliegtuig gespot door Orkaan-lezer
Stoepkrijt ROSA bij Orkaanredacties
Houtveldtunnel
Op het Eiland in Zaandam werd de CDA-folder met extra sticker verspreid: Plan Badhuisweg terug naar de tekentafel!
DZ op de wildplakzuil (over Forum-affiche en een beetje over de CU)
De CU fietste (niet erg bijzonder) en ondertussen werden Blossombs geplant (‘bommetjes’ die verschillende bloemen bevatten die elk een ander moment gaan bloeien. Zo wordt de biodiversiteit misschien wel vergroot.) Orkaan: maar dan zijn de verkiezingen al afgelopen!
Deel dit artikel:

10 reacties

 • E. Schaap

  Ook de Partij voor de Dieren gebruikte, net als ROSA, (milieuvriendelijk en makkelijk wegspoelbaar) stoepkrijt om reclame te maken op onder meer het fietspad langs de Provincialeweg.

 • Jan Mulder

  Ik vind het verbijsterend dat al deze politieke partijen van zich laten horen op ludieke wijze maar wanneer de burger ze om hulp vraagt omdat ze in de knel zitten dan zijn ze nergens te vinden. Kijk naar alle woningbouw projecten waar burgers protesteren en de politiek nergens te vinden is.

  Met andere woorden, het is te gek dat de politiek nu om onze “hulp”/stem vraagt en wij wel gehoor moeten geven maar wanneer de tafels omgekeerd zijn geven ze niet thuis.
  Hoe fantastisch zou het zijn als je het stemhokje in kon gaan en gewoon kon stemmen om politici naar huis te sturen. Want stemmen op een andere partij levert 9 van de 10 keer dezelfde problematiek op. Immers zijn al die politici onderdeel van hetzelfde probleem, inclusief alle oppositie partijen.

 • Gerrit Vinke

  Jan Mulder dat waren mijn gedachten ook voor ik secretaris werd in het bestuur bij DZ. Ik weet nu wel beter, en zie wat een inspanning de mensen leveren die in de raad zitten.Mensen die vaak buiten hun normale werkkring nog eens gemiddeld 20 uur per week voor de samenleving bezig zijn.Gaat u eens kijken wat Democratisch Zaanstad de afgelopen jaren heeft gedaan voor de burgers.Nu zijn er mensen al weken bezig om in hun vrije tijd de partij te promoten op weg naar GR2022. Petje af voor al die mensen die dat doen, ongeacht welke partij. Zou zeggen heer Mulder u bent altijd welkom om een handje te helpen als vrijwilliger, maar u bent ook altijd welkom bij het inloopuurtje van Democratisch Zaanstad op het Stadhuisplein.

  • Jan Mulder

   Het is mooi om te horen dat mensen met passie het werk doen. Maar dat neemt nog steeds niet weg dat wanneer de burger in de knel zit de partijen nergens te vinden zijn. Neem de sloop bij de peperstraat, inspreek avond van bewoners en vervolgens veranderd er niks. De bouw op het eiland, plannen zijn al getekend en bedacht en er is geen input van bewoners mogelijk. De bouw op de mauritsstraat, iedere keer komen wethouders langs maar doen vervolgens niks.
   Met andere woorden ik ben blij dat u en uw collega’s dit vol passie en overgave doen. Daar ding ik niks op af maar waar het werkelijk om draait zie ik woorden en geen daden.

 • hans van rheenen

  Ik heb ROSA bij de eigen-promotie erop betrapt …

  dat ze op de website en in het reclamemateriaal nergens hadden uitgelegd wat ROSA eigenlijk betekent of waarvan het een afkorting is.
  Toen ik een link ging leggen tussen ROSA en Rosa Luxemburg werd binnen enkele minuten de (marketing-)fout op de website (dankend)gerepareerd.

  • Carin Gouwerok

   Ik ben het bijna helemaal met u eens. Het grootste probleem zit ‘m in het grote aantal ‘linkse’zetels. De oppositie, waaronder PVV, doet z’n best, maar bij de stemmingen winnen de linkse partijen dus meestal. Tja, dat is ook een effect van democratie. Misschien 16 maart toch meer over rechts gaan

   • Carin Gouwerok

    Dit was bedoeld als reactie op de heer Mulder

   • Jan Mulder

    Helaas heb ik bij de eerder genoemde projecten ook uit de kant van de PVV of andere rechtse partijen niks voorbij zien komen. Ondanks dat ik me er ideologisch niet mee kan verenigen zie ik toch ook aan de rechterkant niks anders dan in het centrum of links en dat is een hoop woorden maar geen daden.
    Als bewoners geven we constant terug dat we mee willen denken en alles wat je terugziet zijn mooie woorden of plannen die al helemaal klaar zijn. Het is ook niet voor niks dat 7 belangen groepen zich verenigd hebben om meer “slagkracht” te creëren om met de gemeente in gesprek te gaan. Daar heeft geen enkele partij iets aan bij gedragen, helaas!

 • Stoepkrijt uit een spuitbus op een matrijs.
  Doe het dan echt goed en hup uit de losse pols.
  Met een pijpie krijt.
  Drijf-gas de Wereld Uit!

 • Elvira fam. Groen

  @Jan Mulder
  Sinds 2013 heeft ons gezin ervaring met de kracht van Democratisch Zaanstad. Voor de achtergrond zie BNN VARA uitzending met Sophie Hillebrand over situatie van familie Groen en de hek van Hemkade: http://www.democratischzaanstad.nl/opstandelingen.

  Vandaag, bijna na tien jaar kunnen wij stellen dat ALLEEN dankzij inspanningen en werk verricht door leden van Democratisch Zaanstad wij zo ver zijn gekomen. DZ is een bijzondere bundeling van mensen die integer en daadkrachtig zijn. Daarmee is het ook de enige partij die echt voor de belangen van Zaankanters opkomt. Gelukkig hebben we in Zaanstad zo een partij. Ten slotte zijn er ook vele andere cases (denk aan Nauerna, de Toermalijn) die dezelfde ervaring hebben met Democratisch Zaanstad. Je kan het makkelijk opzoeken, zie voorgaande raadsvergaderingen en krantenartikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *