De fractie van Democratisch Zaanstad (DZ) heeft vragen gesteld aan het college van B&W naar aanleiding van de publicatie van namen en geboortedata van 24 (oud-)inwoners van Zaanstad in het gemeentelijke Stadsblad. De gemeente probeert op deze manier bijstandsgelden terug te vorderen waarvan wordt vermoed dat deze onterecht zijn uitgekeerd.
Aanleiding voor de vragen zijn artikelen op De Orkaan van 2 en 3 mei, waarin verslag werd gedaan van de publicatie en vraagtekens werden gezet bij deze methode.
Volgens de gemeente is het saldo-overzicht bedoeld om betrokkenen te informeren over mogelijke openstaande vorderingen. In de publicatie staat onder andere: ‘Het kan zijn dat u nog een schuld heeft die u aan ons moet terugbetalen.’ De bekendmakingen bevatten volledige namen en geboortedata van de betrokken personen.
DZ-fractievoorzitter Juliëtte Esmée Rot vraagt het college onder meer welke stappen zijn gezet voordat tot deze maatregel werd besloten, waarom eerdere pogingen om het geld terug te vorderen niet succesvol waren, en op welke gronden is gekozen voor publicatie. Ook wil de partij weten hoe het college de proportionaliteit van de maatregel beoordeelt en hoe deze zich verhoudt tot de bescherming van persoonsgegevens.
De partij stelt verder vragen over de rechtsgrond voor het verschuiven van de bewijslast richting betrokken inwoners. Daarnaast wil DZ weten of vergelijkbare maatregelen ook worden toegepast in andere gevallen van terugvordering, en of er alternatieve of preventieve maatregelen zijn onderzocht.
De gemeente stelt dat publicatie mogelijk is binnen de kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), omdat de betrokkenen op geen andere manier bereikbaar zouden zijn. De vorderingen zouden betrekking hebben op uitkeringen en regelingen die tussen 2016 en 2023 zijn toegekend, waaronder algemene bijstand, tijdelijke regeling ZZP, bijzondere bijstand en leenbijstand.
Door: Merel Kan, op basis van de vragen van DZ, Bekendmakingen in Stadsblad en Orkaan-archief.
Als je wel de weg weet te vinden om zulke bedragen te innen en niet "thuis" blijkt bij onrechtmatig verkregen, had er van mij een foto bij gemogen, geen probleem!
Volgens mij heb je als bijstandsgerechtigede ook plichten. Het gaat hier om belastinggeld, opgehoest door werkende.
Gewoon niet toegestaan volgens mij maar ik ben geen jurist.
Beelden van een verdachte van iets moeten ook geblurd worden.
Het publiceren van de namen van schuldenaars zou volgens ZNSTD in de onderhavige gevallen geoorloofd zijn. Dat vraag ik me af. Als mijn naam ertussen had gestaan, terecht of onterecht, zou ik er zeker een jurist op hebben gezet.
Ze hebben geld zat om een goede advocaat in te huren 😎