€ 140 voor afval-heterdaadje

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van Zaanstad mogen net als de politie bekeuringen uitschrijven voor het achterlaten van straatafval.

Dat kan echter alleen in een heterdaadsituatie: de politie of een boa moet het achterlaten van straatafval feitelijk zien gebeuren.

De bekeuring is vastgesteld op € 140. Als er geen heterdaadje is maar op basis van naam- en/of adresgegevens te achterhalen is wie de vervuiler is, kan die opdraaien voor het opruimen.

Volgens Zaanstad worden er in de gemeente ook daadwerkelijk zulke boetes uitgedeeld.

Foto: een prima heterdaadplek, de containers in de Czaar Peterstraat.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Egbert Visser

  “Als er geen heterdaadje is maar op basis van naam- en/of adresgegevens te achterhalen is wie de vervuiler is, kan die opdraaien voor het opruimen.”
  Ik vraag me af of deze passage uit de tekst wel rechtsgeldig is.
  Stel ik heb een hekel aan iemand en die wil ik een loer draaien dan zet ik een vuilniszak afval neer met daarin het adres van deze persoon, ik moet uiteraard wel zorgen dat mijn adres niet in de zak zit en dat ik zelf niet betrapt wordt.

 • Willemsen

  Misschien een camera op die ondergrondse straatcontainers richten?

 • Sjoerd Klarenbeek

  Als je op weg naar de trein (om te gaan werken) ’s morgens even een zak afval kwijt wil, en de container is vol, dan is dat wel lullig. Officieel moet je die zak dan dus meenemen (of weer naar huis brengen en je trein missen). Veel mensen kiezen er dan toch voor om de zak naast de container te zetten. Sommigen daarvan sturen dan de gemeente even een berichtje.

 • Jaap

  Raar allemaal.Simpel gezegd ( mijn mening ) wanneer we binnenkort zelf (rest) afval moeten gaan wegbrengen (plicht) dan zal de gemeente moeten zorgen dat dit mogelijk is (plicht).
  Dat zie ik te vaak wel anders, uitpuilende containers enz.
  Wat is trouwens het verschil tussen een boete en opdraaien voor het opruimen ?
  Als ik het goed heb is een boete goedkoper maar daar kan ik naast zitten.
  En let goed op dat het bewijs van onze handhavers echt waterdicht is, zoniet dan kun je het vaak met succes aanvechten.

 • Hallo

  Tsss…wij wachten al wéken op een nieuwe afvalpas, zodat wij ons afval kunne weg gooien in de containers. Eerst hebben we netjes de vuilniszakken bewaard totdat de nieuwe pas zou arriveren. Maar die komt maar steeds niet. Gemaild. Gebeld. Nog steeds geen pas. De vuilniszakken in de tuin zijn wij zat. Maar als ik ze nu bij de container neer ga zetten, kan ik dus nog een boeten verwachten?

  Ze moeten eerst zélf maar eens zorgen dat de boel op orde is. Inderdaad, vaak uitpuilende of volle containers. En héél slechte passen, die erg snel stuk gaan bij normaal gebruik. Mag je weer een nieuwe aanvragen waar je voor moet betalen.

  • sQuiT

   Hoe krijg je het in godesnaam voor elkaar om je pas stuk te maken bij normaal gebruik? het enige wat je moet doen is je pas voor een lezer houden en weer terug stoppen in je zak. Wanneer gaat hij dan stuk?

 • FG

  Helaas weet ik uit eigen ervaring dat dit 182 euro kost…..mijn adresgegevens zijn aangetroffen in een zak met plastic afval. Eerlijk is eerlijk, ik heb de zak ook zelf naast de plastic container in Westerkoog, Koog aan de Zaan, gezet, samen met nog ongeveer 30 andere plastic zakken die er al naast lagen. Dit omdat alle containers, ongeveer 5 stuks, overvol zaten. Reden; de gemeente Zaanstad had te weinig capiciteit. Zowel inzake het ledigen van de containers als voor het aantal containers. Dit hebben zij in een gesprek ook toegegeven.Echter omdat ik toegegeven heb dat ik inderdaad de zak neergezet konden zijn niet anders doen dan mij bekeuren…
  Ik was op fiets om vervolgens boodschappen te gaan doen in het winkelcentrum.
  Het leek mij lastig om met een zak afval door de supermarkt te lopen, vandaar dat ik toen deze (verkeerde) keuze heb gemaakt…
  Vervolgens is op zondagavond 30 september, om 23.30 uur (..) door een handhaver mijn afvalzak op adresgegevens gecontroleerd….
  Uiteindelijk heb ik pas vorige week de uiteindelijke bekeuring van 182 euro mogen ontvangen, na een heel lang traject van correspondentie met de gemeente Zaanstad (handhaving en wethouder)
  Wees dus gewaarschuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *