We kregen een mail met een foto van Inge Zelvelder, zij woont aan de Stationsstraat in Zaandam. En ze was blij met Zaanstad (dat mag ook wel eens gezegd worden!).

Ze schreef een ‘ode’ (maar niet in dichtvorm):

Er is (helaas) een hoop aan te merken op de acties van de gemeente Zaanstad. Maar er is gelukkig ook wel eens een reden om een compliment uit te delen.

In de Stationsstraat is de stoep herstraat. Dat was hard nodig want door de wortelgroei was de stoep een struikelcircuit geworden.

De werkzaamheden zijn eigenlijk al begonnen in het voorjaar; behalve herstraten heeft de gemeente ook groot onderhoud gepleegd aan de prachtige bomen in de straat. In het voorjaar zijn met een hoogwerker alle dode takken verwijderd. Daarna is (door een gespecialiseerd bedrijf) de grond rond de bomen behandeld; de grond is onder hoge druk losgemaakt en er zijn voedingsstoffen in de grond gespoten.

Langs de huizen is een wand gemaakt en rond de bomen is een speciaal doek gelegd. Alles om ervoor te zorgen dat de wortels naar beneden groeien en niet opzij (richting stoep en huizen).

Alle bewoners hebben van de gemeente het aanbod gekregen om bij het opnieuw bestraten gelijk een geveltuintje te laten aanleggen. Veel bewoners hebben hier positief op gereageerd.

En na maanden werk mag het resultaat er zijn. De stoep ligt er weer mooi glad bij, er zijn veel geveltuintjes en de ruimte om de bomen is (veel) groter geworden. Als ik het goed heb begrepen wordt deze ruimte ook nog beplant.

Aan de eerste boom (hoek met Westzijde) hangt nu een bordje waarop de waarde van de boom staat: in euro’s maar ook in waarde voor het milieu. Misschien woon ik nu wel in de meest waardevolle straat van Zaandam ;-).

Dus dit keer: lof voor de gemeente Zaanstad (een ode maar niet in dichtvorm ;-)”

met vriendelijke groet,
Inge Zelvelder