Busbedrijf EBS blijft vanaf 8 januari het afgeschaalde ‘vakantierooster’ rijden. De Vervoerregio ging er vanuit dat vanaf die dag de reguliere dienstregeling weer zou ingaan, maar EBS lijkt daar geen boodschap aan te hebben en heeft nu al beslissing genomen minder te gaan rijden.

EBS heeft wel een ‘verbeterplan’ ingeleverd bij de Vervoerregio, maar die zal daar pas op 18 januari een oordeel over geven. Met de afgeschaalde dienstregeling lijkt EBS al een voorschot op de ‘verbetering’ te nemen die in de praktijk dus neerkomt op een forse afschaling.

Een woordvoerder van EBS zegt tegenover De Orkaan dat de vakantieregeling wordt gecontinueerd om “de betrouwbaarheid te verbeteren zodat reizigers weten waar ze aantoe zijn.” EBS zegt te maken te hebben met “serieuze personeelsproblemen, en chauffeurs die met verlof of ziek zijn”.

‘Verantwoording van EBS’

Een woordvoerder van de Vervoerregio laat weten toch niet eerder dat 18 januari de ‘verbeterplannen’ te kunnen beoordelen en de recente afschaling ‘mee te nemen’ in de beoordeling van EBS:

“Wat EBS rijdt is op initiatief en op verantwoording van EBS en wat EBS rijdt, nemen wij mee in de gehele evaluatie van hoe EBS functioneert. Wij nemen pas op de 18e een beslissing over het verbeterplan. Daar wordt nu naar gekeken.

Wij verwachten een betrouwbare dienstregeling. En wij hebben een contract waarin zij een bepaalde dienstregeling hebben beloofd. Dus als zij daar niet aan voldoen nemen wij dat zeker mee.”

Vanaf 8 januari wordt aanzienlijk minder gereden. Op zaterdag wordt gereden als op zondag, nachtbussen rijden alleen op donderdag t/m zaterdag. M-net lijnen 63, 100, 104 en 112 en R-net lijnen 306, 307, 308, 314 en 315 rijden minder vaak. Van maandag t/m vrijdag vervalt een deel van de route van de M-net lijnen 100 en 112. Spitslijnen 211 (Amsterdam, station Noord- Zaandam) en 219 (Amsterdam Noord – Landsmeer) rijden niet. Op zaterdag rijdt de eerste rit op vrijwel alle routes een uur later. Buslijnen die elk kwartier rijden, rijden dan vanaf 9.00 uur. Buslijn 315, 316 en 395 rijden de hele dag 2x i.p.v. 4x per uur. Alle wijzigingen zijn hier te zien.


De dienstregeling verloopt volgens EBS “nog niet vlekkeloos.” Dat geldt dus ook voor de afgeschaalde dienstregeling. De Orkaan stelde gister vast dat gedurende de middag op drie haltes in Zaandam ruim een kwart van de ritten uitviel.

Jordi Albers van Gemeentebelangen Purmerend heeft als lid van de regioraad het ‘verbeterplan’ ook opgevraagd bij het Dagelijks Bestuur. Dat liet eerder tegenover De Orkaan weten het pas op 18 januari openbaar te willen maken.

Door Sacha Timmerman en Piet Bakker. Bronnen: woordvoerders EBS en Vervoerregio, MeerPlus, eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.