In de afspraken die bestuurder Gerard Slegers namens de Vervoerregio met EBS heeft gemaakt, is vastgelegd dat EBS voor 1 januari een ‘verbeterplan’ in moet leveren. Dat plan moet begin 2024 doorgevoerd worden als de Vervoerregio akkoord is met de voorstellen van EBS.

Welke verbeteringen dat zijn is nog niet officieel bekend, maar uit documenten die De Orkaan heeft gezien, blijkt dat EBS per 8 januari een andere dienstregeling wil doorvoeren die ‘meer stabiel’ is.

De Vervoerregio is niet op de hoogte van dit voornemen laat de woordvoerder van bestuurslid Gerard Slegers weten. Wat ‘andere dienstregeling’ betekent, blijft dan ook duister, maar veel ruimte om af te schalen is er niet. Slegers was er tijdens de Regioraad van 19 december duidelijk over: EBS moet een ‘volledige en correcte dienstregeling’ rijden.

Sinds het begin van de consessie op 10 december kampt EBS met problemen. Ritten vallen uit, bussen komen te laat, inchecken en uitchecken werkt niet altijd, de van Connexxion gehuurde bussen vertonen technische mankementen, de informatie op haltes en in de bus ontbreekt deels, informatie in de bus is soms nog in het Duits, chauffeurs in de nachtdienst (touringcars gehuurd van Pouw) speken geen Nederlands, instructie van chauffeurs lijkt niet altijd goed te zijn gegaan…

VDL-bussen

Voor de Vervoerregio is het ontbreken van elektrische bussen een groot probleem. Bij de aanbesteding was dat een beslissende factor. Maar ondanks dat de Vervoerregio EBS extra met bijna 200 miljoen steunde om die bussen aan te kopen, zijn de 193 elektrische VDL-bussen nog niet geleverd. Op 13 december schrijft Slegers aan de Vervoerregio dat “de eerste zero-emissie-bus op het punt staat om afgeleverd te worden. Daarbij is de planning nog steeds dat de laatste van de 193 zero-emissie-bussen eind april 2024 de fabriek verlaat.” Bijna een week later herhaalt hij die belofte nog eens maar zegt erbij “Ten aanzien van de bussen zijn we er niet gerust op.”

Die ongerustheid lijkt terecht. Uit stukken van EBS blijkt dat de vervoerder pas ‘eind januari’ de eerste levering van de VDL-bussen verwacht. Ruim een maand later dan beloofd. Ook hiervan is de Vervoerregio niet op de hoogte, via zijn woordvoerder laat Slegers weten dat ze nog steeds van de eerdere afspraken uitgaan.

Door Merel Kan / Piet Bakker. Bronnen: documenten, en nieuwsbrief EBS, regioraad, brief Vervoerregio, contact woordvoerder Vervoerregio. Foto: De Orkaan.