De vereniging Eco aan de Zaan wil een Ecodorp in de Zaanstreek bouwen: “een gemeenschap die op een gezonde en natuurlijke manier met elkaar en de Aarde wil omgaan.”

In overleg met de gemeente gaat de vereniging voor twee plekken een plan uitwerken. De ene locatie is het Chromos-terrein in Krommenie, voor deze plek wordt wel een plan gemaakt, maar men denkt er niet te gaan bouwen: “We hebben dit pand uitgekozen omdat wij er bekend mee zijn en omdat het idee van een duurzame transformatie van bestaande bedrijventerreinen ook grote kans van slagen heeft. We willen het dorp hier niet realiseren maar willen de locatie enkel gebruiken als inspirerend voorbeeld.”

De andere locatie “zijn de voetbalvelden achter station Wormerveer die nu nog gebruikt worden om te voetballen. De gemeente zoekt metertijd naar een nieuwe toepassing voor het gebied. We zullen een plan maken dat duidelijk laat zien hoe een Ecodorp er uit zal kunnen zien als het op een dergelijke locatie wordt gebouwd.” De Saenden-velden dus.

De vereniging stelt dat er niet per se daar gebouwd moet worden, maar dat het een verkenning van de mogelijkheden is.

In de volgende fase gaat de vereniging samen met gemeente, woningcoöperatie en/of andere partijen rond de tafel zitten om echte afspraken te maken.

Meer informatie op de website of via Facebook.