Een coffeeshop in Krommenie?

We hebben in Zaanstad drie coffeeshops. Alle drie in het centrum van Zaandam. Maar Zaanstad is natuurlijk meer dan alleen maar Zaandam. Daarom wil een raadsmeerderheid (waaronder coalitiepartijen D66 en PvdA) ook een coffeeshop in Krommenie.

Burgemeester Faber wil dat niet. Volgens haar is er nauwelijks overlast. En in Krommenie staat het Trias-college, en een coffeeshop dichtbij een school mag niet.

Voorvechter van een coffeeshop in Krommenie (waarom heet dat niet gewoon wietshop?) is D66’er Jan de Vries, die volgens Dagblad Zaanstreek wijst op florerende straathandel en drugskoeriers, zelfs kinderen zouden hiervoor worden ingezet.

Dat coffeeshops niet in de buurt van een middelbare school mogen staat in het coffeeshopbeleid van Zaanstad. Twee van de drie Zaanse coffeeshop staan vlak bij basisscholen (Moonlight vlakbij De Dijk; Squad naast Et Buut) maar dat telt dus niet.

Nauwelijks overlast.? Helaas moest de Monettuin ’s avonds dicht vanwege verpozende Moonlight-bezoekers en noemde de Christen Unie de Rozengracht bij Headlines een “enge plek”.

Wat “nauwelijks” betekent is niet duidelijk: hoeveel overtredingen, en hoe vaak worden de coffeeshops gecontroleerd? Er zijn nogal wat regels (leeftijd en nationaliteit bezoekers, hoeveelheid wiet, geen alcohol, parkeeroverlast), maar over naleving en controle weten we weinig.

En als er zoveel overlast in Zaanstreek-Noord is, dan moet de politie daar toch ook vanaf weten?

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Wij hebben als monettuinbeheerders én als buurtbewoners wel degelijk overlast. Hoewel de tuin ’s avonds vooral dicht is vanwege het normale uitgaangspubliek hebben we de tuin regelmatig in de schoolvakanties ook overdag dicht gelaten vanwege jongeren die de tuin o.a. gebruikten om te blowen. Dat moeten ze op zich zelf weten, maar het kwatten dat daar kennelijk bij hoort en de troep die men daarna achterliet (en reguliere vernielingen) zorgden voor grote overlast. Dat dat met name in de schoolvakanties gebeurt zegt waarschijnlijk wel iets over de leeftijd van de jongeren.

  Nauwelijk overlast? Voor een stadscentrum valt het misschien wel mee, als je een buurttuin leuk wilt houden niet.

  • zaankanter

   Offtopic # Ik heb me sowieso altijd al bevreemd waarom die moestuin daar is gevestigd. Het is een doorgaans plek van een druk centrum en tevens heeft daar jaren lang een groep junkies ge leeft. Die woonden daar in een vervallen hok zonder stromend water etc. Poepen plassen en drugsaval werden gewoon in een gat in de grond gedaan.
   Ik zou met die gedachte never nooit een broccoli bij de moestuin kopen. Gatver!!!

   • Voordat de anonieme Zaankanter zich zo negatief uitlaat over een onderwerp is het wellicht handig dat hij/zij zich er eerst eens in verdiept. Er wordt geen groente verkocht en bovendien staan de planten in bakken en niet in de volle grond. De Monettuin is meer een buurt- dan een moestuin en heeft er voor gezorgd heeft dat de rotte plek in het centrum veranderd is in een mooie plek waar veel mensen graag komen.

 • De Orkaan

  Waar de Monettuin nu is was nooit een doorgaande route. Er was daar vroeger een boekwinkel. Dus er leeft ook helemaal geen groep junkies op die plek.

 • Czaar Peter

  Nauwelijks overlast? wie durft dat te zeggen moet je ’s avonds en ’s nachts eens op het Zacharovplein komen kijken, de rondhangende, blowende jeugd maakt er een kolerezooi van, elke ochtend kun je de rotzooi opruimen voor spelende kinderen, zonde van de nieuwe speeltuin die regelmatig gesloopt wordt.
  Zal ik het maar niet hebben over de staat van het ontroerend goed aan de Czarinastraat, rond de koffieshop, deze is erbarmelijk.
  Geen weldenkend mens zal hier een pandje kopen en dat eens mooi renoveren, er staan echt leuke pandje tussen, maar een leuk huis in de directe omgeving van een overlast gevende koffieshop is geen goede investering.
  De verpaupering breidt zich steeds verder uit.

 • Schoen

  Blowen is gedoogd, volgens mij betekent dat dat je overal mag roken waar je wilt in NL tenzij er een afwijking is op deze afspraak zoals in centrumgebieden waar de politie het Blowen weert. Vaak zijn de mensen die daadwerkelijk bij een coffeeshop hun waar halen of langere tijd aanwezig in de coffeeshop om daar even de stress en andere dingen kwijt te kunnen door het roken van een jointje, een goed gesprek en vaak een goede film of mooie pot voetbal. Zelf heb ik nog nooit iemand een agressieve houding zien uitstralen in de vele keren dat ik hier binnen ben geweest. Ik vond het de eerste paar keren zelfs verbazingwekkend dat zo een klein groen plantje zo veel nationaliteiten en afkomsten bij elkaar weet te brengen en elkaar rustig laat praten over politiek en andere onderwerpen. Kortom het is dus een betere plek dan de tweede kamer waar nuchtere mensen andere nuchtere mensen aankijken op hun geloofsovertuigingen, ras, afkomst en verleden.

  Door met mensen te praten in de coffeeshop leer ik ze kennen en hoe gevaarlijk ze er ook uit kunnen zien voor een ander op straat, ik weet dat dat niet zo in doordat ik een simpel gesprek heb gevoerd met deze persoon. Communicatie is niet alleen voor de elite die dit land in allerlei kanten stuurt. Communicatie is ook voor u als doorgaans levensgenieter.

  Vraag dan ook eens aan dat soort lui op straat, waarom ze niet liever in de shop zitten. Niet om ze weg te jagen, maak een praatje, menig smoker praat graag. Het meest gehoorde antwoord na een rondje Zaanstad zal zijn ik ben niet oud genoeg. Blowen heeft een minimum leeftijd. In de coffeeshop is deze minimaal 18 en soms iets verhoogd tot 19 of 21 om zo te zeggen de kinderachtige jongeren te weren en de wet goed na te kunnen leven. De straat heeft geen minimale leeftijd en gebruikt geen ID-pas lezer. Hier lopen de mensen rond die niet de shop in kunnen. Die niet oud genoeg zijn. De jongens en meisjes die midden in hun puberteit zitten en die Blowen gebruiken om misschien rustig te blijven en hun leven maar door te komen. Niet iedereen heeft een prettige jeugd gehad.

  De overlast die hieruit voortvloeit lijkt mij weer te verwijten aan de dealers die de behoeftes van deze kleine mensen moeten vervullen. En zo vangen zij een grote hoeveelheid zwart geld waar de staat/gemeente absoluut geen winst op maakt omdat zij gemiddelde wiet die waarschijnlijk goedkoper te krijgen in bij een coffeeshop verkopen aan iedereen die maar hun telefoonnummer heeft. En zolang de politie het niet ziet gaat dat goed.

  In de laatste jaren is het alsof wiet en hasj populairder zijn dan ooit onder de jeugd en volwassene. Waar drank het grote openbare probleem is voor de jeugd is wiet eigenlijk helemaal niet bespreekbaar. Ik verwijt dit aan het feit dat de normale mens geen kennis heeft over dit soort producten omdat ze toch liever een alcoholisch drankje drinken. Wij als maatschappij en de overheid zullen moeten accepteren dat mensen in ons land dit soort dingen doen. Wij kunnen alleen de overlast tegen gaan door betere informatie te verschaffen, door met elkaar te praten, door de overheid het gebruik van wiet volledig te laten legaliseren en door de overheid zelf wiet te laten groeien en zo de markt in handen heeft waardoor zij de dealers tegen kunnen gaan met het gewonnen belastinggeld op al hun verkochte wiet. En geloof me als je daar een simpel sommetje over heen gooit dan komt dat bedrag zo hoog uit dat We meteen van het probleem af zijn dat de staatspot te weinig in kas heeft.

  Dus ja, laat die coffeeshop er komen, bespreek het met elkander. Lever informatie over het gebruik er van en de effecten. Probeer te accepteren dat er dagelijks heel wat mensen zaandam in rijden vanuit de noordelijke hoek van Zaanstad genaamd krommenie om een jointje te kunnen roken. Als er meer verspreiding zou zijn zou er minder overlast zijn.

  Dank voor het lezen.

 • Niemand stopt met kweken omdat de staat de kweek op zich neemt en het verboden zal blijven. En tussenhandel blijft zolang er altijd een groep is die niet de gewenste leeftijd heeft die de overheid zal aanhouden. Dus legaliseren heeft geen enkel nut. Daarnaast blijft er ook altijd vraag naar drugs door jeugdigen en dat zal er niet minder op worden dus ook de staatswiet zal gekocht kunnen worden door volwassen en net zo goed weer doorverkocht kunnen worden aan derden. Tevens zal er een stroom Europeanen deze kant opkomen door de legalisering en dat tolereren we nu niet eens van onze zuiderburen de Belgen.

  Daarnaast lijkt het mij vanuit Europees oogpunt gezien niet uit te leggen dat het kabinet waar onze koning deel van uit maakt de wiethandel en kweek gaat faciliteren en alles wat daar bij hoort. ( gaat Brinks de transporten doen) en de voorraad onder het frederiksplein van de Nederlandse bank. De wagens vol omzet kunnen direct retour naar Dhr Knot.

 • Broekjevol de 3e

  Er zullen genoeg stoppen met kweken zodra coffeeshops via legale manieren aan hun voorraad kunnen komen. Zo creëer je een traceerbaar traject vanaf kweek tot aan de klant aan de kassa van de coffeeshops. Prijzen van illegale kweek zullen zo veel minder opleveren terwijl je als overheid controle hebt over het product, geld opbrengsten hebt uit belastingen en het werkgelegenheid oplevert.
  Hoeveel illegale stokers zijn er nu? Het is nu ook verboden om drank te kopen voor minderjarigen. Natuurlijk komen ze er nog aan, maar dat is toch veel minder geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *