Een derde van erkende asielzoekers nog niet gehuisvest

De drie Zaanse gemeenten hebben een achterstand bij het huisvesten van erkende asielzoekers. Van de 182 mensen die recht hebben op een woning zijn er 59 nog niet gehuisvest. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksoverheid.

In Zaanstad is de achterstand het grootst. 42 van de 148 asielzoekers die de gemeente moet helpen, wachten nog op huisvesting. De gemeente moest officieel 125 mensen onderbrengen, maar er was nog een achterstand van 23 uit 2014.

Relatief gezien heeft Oostzaan de grootste achterstand. De gemeente zou 18 mensen moeten huisvesten, maar dat is slechts in 5 gevallen gelukt. In Wormerland zijn 11 van de 16 mensen aan een huis geholpen.

asielzoekers

De Rijksoverheid wijst asielzoekers met een verblijfsvergunning toe aan gemeente op grond van hun omvang. In Noordholland moeten Amsterdam (667), Haarlem (129), Haarlemmermeer (119) en Zaanstad (125) de meeste asielzoekers huisvesten. De cijfers betreft de ’taakstelling’ voor de eerste helft van 2015.

In de gemeente waaraan het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) de asielzoeker gekoppeld heeft, heeft deze recht op voorrang bij huisvesting.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *