Een ‘feestje’ bij De Tref…

Veel ballonnen! Maar ook plastic flessen, bekers en verpakkingen, glasscherven, blikjes, stukken steen, een gesloopte hangplek, pizzadozen…

Omwonenden in de buurt van sporthal De Tref in ’t Kalf in Zaandam, konden gisteravond ‘meegenieten’ van een een ‘feestje’ dat een groep jongeren daar georganiseerd hadden. Met ballonnen dus… (lachgas)

Het feestje ging gepaard met  veel geluid en geschreeuw. Buurtbewoners zijn wel wat gewend op deze plek, maar gisteravond was het erger dan gewoonlijk volgens bronnen die De Orkaan sprak.

Het terrein vertoont inderdaad duidelijk sporen van een soort van ‘feestje’.

UPDATE: Uit één van de reacties blijkt dat het ook tot een fikse vechtpartij is gekomen. Roland van Braam van de SP heeft daarover de volgende vragen gesteld:

 1. Zijn deze jongeren die overlast veroorzaken in beeld/bekend bij de jongerenwerkers,straathoekwerkers en sociaal wijkteam? Zo ja, graag toelichten en zo nee, graag toelichten.
 2. Welke voorzieningen/accommodatie(s)(ook in avonduren) zijn er voor deze jongeren in de wijk?
 3. Klopt het dat de overlast tot een vechtpartij heeft geleid met buurtbewoners?
 4. Op welke wijze probeert u te voorkomen dat overlast niet escaleert in de wijk?
 5. Is het steeds dezelfde groep die de overlast veroorzaken?
 6. Op welke wijze wilt u de overlast voorkomen, zonder het te verplaatsen naar andere delen van Zaanstad?

UPDATE 2 (5 juni)

Uit de antwoorden blijkt dat door 2 jongeren aangifte is gedaan “van mishandeling na een incident tussen groepsleden en buurtbewoners die desbetreffende avond.” Diverse instanties houden zich bezig met de groep, Zaanstad: “Door in te zetten op een mix van repressie en preventie wil de gemeente overlast aanpakken en voorkomen.”

bank kalf 750 3

bank kalf 750 2

bank kalf 750

hangplek kalf

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Ja, je ziet dit overal waar banken staan, al staat er een afvalbak naast ( hier dacht ik niet ), maakt weinig of niets uit.
  Schijnt voor dit soort volk te veel moeite te zijn de rommel er even in te gooien.

 • co

  En geen anderhalve meter boa in geen velden of wegen te bekennen, waarschijnlijk rondjes lopen in het jagersplas.

  • Babs

   Ach wij hadden 2 weken verjaardagsfeestje met pakweg 10 man op 2×4 meter.
   De peuken en de bierdopjes lagen over de schutting bij ons in de tuin.
   Je blijft rustig en zegt er wat van belt niet vanwege het samenscholen en dan krijg je als antwoord: teveel drank op.Als het mijn kinderen waren geweest dan hadden ze in een opvoedkundige lockdown gezeten van een week!!!

 • Lena Klitsie

  En dan die scooter , waar is de wijkagent?

 • P. Neesen

  Niets nieuws, elke ochtend lijkt het op het Trefplein op een openbare afval stortplaats. Een glasbak is er ook niet nodig, al het glas ligt in scherven op de grond. Zal wel weer als reden hebben de jeugd heeft geen afleiding in de buurt! Laat ze lekker slopen en aanklooien op het Trefplein. Laat ze het gemeentehuis gebruiken, kijken hoelang het duurt voor er dan wordt ingegrepen.

 • David Sluis

  Hier moet een oplossing voor komen. Ik irriteer me al jaren, aan jongeren daar. Zonder enig blikken of blozen wordt alles gewoon op staat geflikkerd, glas, plastic, vernielingen, schijt aan regels, hakenkruizen op de deur, brandstichting, vuurwerk etc. Als je daar iemand op aanspreekt, word je uitgelachen, of zo iets van, “ruim het lekker zelf op”. Het is moeilijk om dan m’n temperatuur laag te houden…
  Wat moet je? Waar is het straathoekwerk? Gesprekken met ouders. Handhaving is vaak te laat, en jongeren posten. Een nieuwe verordening heeft alleen zin als het gehandhaafd kan worden, anders is het een formaliteit. Oh ja, er wordt daar mega veel drugs gedeald. Het ontspoort. Berovingen, whats next?

 • Jaap Meeuwsen

  Blijft een kwestie van opvoeding, controle en straffen is een gevolg.
  En tja, BOA’s erop af sturen lijkt mij niet zo’n goed idee, zie ook de incidenten afgelopen weekeinde o.a. in Ijmuiden, beslist niet goed te praten maar het bewijst wel weer dat handhavers hier niet echt geschikt voor zijn.
  Dat dit naar eigen zeggen zou komen omdat ze niet bewapend zijn omdat deze groep jongeren er vandoor gingen toen de politie in zicht kwam kwam echt niet alleen door het zien van een wapenstok enz.
  De politie kijken ze toch iets meer tegenop denk ik.

  We zien niet voor niets dat zo goed als de helft van de coronaboetes niet klopt.
  Allemaal bezwaar maken tegen die boetes mensen.

  Dat de politie voor dit soort dingen mensen te kort heeft wordt de overheid hopelijk nu een beetje duidelijk na alle bezuinigingen van de afgelopen jaren.

  Het mag nogmaals duidelijk zijn, echt niet goed te praten dit gedrag van die kinderen, maar ik heb oprecht te doen met handhavers die hier op af gestuurd worden maar bewapenen, nee, dat moeten we niet willen, lokt alleen maar meer geweld uit.
  Dit soort dingen is en blijft de taak van de politie.

 • Jeanne Hoogeveen Bakker

  Twee jaar geleden was ik met mijn jongste zoon in Polen in Krakau. Het verbaasde ons hoe schoon het was op straat en in de parken. Ben een paar keer in Australie geweest maar ook daar geen rommel op straat want daar staan boetes op van 100 dollar. Het heeft alles te maken met handhaven en als daar niets
  aan gedaan wordt zal er niets veranderen.

  • Jaap Meeuwsen

   Zoals ik al zei Jeanne, het begint allemaal met een goede opvoeding, het handhaven komt daarna.
   Als de kinderen knap opgevoed worden en gewoon leren geen troep op straat te gooien hoeft er ook niet gehandhaafd te worden maar ja, ik zie het ook ouders doen.
   Troep laten liggen bij de Jagersplas en zo is zonder risico want de pakkans is nihil dus hoge boetes doen dan ook niet veel.

 • Dick Smit

  Handhavers en politie, wij raken er niet over uitgepraat. Blijkbaar zijn er te weinig in Zaanstad of ze worden niet goed aangestuurd. Persoonlijk heb ik diep respect voor deze mensen die vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk verrichten.
  Wanneer buurt bewoners echter geen respons krijgen van bv sociaal wijkteam, wijkagent, etc dan is er natuurlijk wat mis.
  Je zal er maar wonen, dan rest er maar een ding en dat is dan zelf even kijken of het op te lossen valt. Goedschiks of anders op een minder prettige manier.

 • Carissa Munters

  Ik wil eerst even reageren op de troep. Inderdaad dit loopt de spuigaten uit prima als ze hier zitten maar laat geen bende achter. Dan wil ik even reageren op “Feestje” tref plein.
  De groep die hier gisteren stond is aangevallen /belaagd door een stel volwassen kerels die het nodig vonden om deze groep te beschuldigen van beroving van een oudere dame en dat deze volwassen kerels zelf zouden zijn belaagd door deze groep en beschuldiging van vuurwerk gooien. Deze volwassen kerels kwamen met een canta het tref plein op rijden en reed op de groep in, herhaalde keren(poging tot doodslag) vervolgens werd er 1 jongen vanachter op zijn hoofd geslagen en belande met zijn hoofd op een punt van een ijzeren tafel en viel op de grond. Het liep uit op een vreselijk gevecht die een kwartier tot 20 min duurde. Dit is echt de manier om het op te lossen volwassen kerels( ze waren met 4 of 5 mannen tegen 7 a 8 kinderen. Ik ken deze groep persoonlijk en deze groep is absoluut niet schuldig aan deze beschuldigingen steek mijn handen ervoor in het vuur. Ze vallen niemand lastig het is tuig van buiten het kalf die de ellende veroorzaakt. Ik ga de groep erop aanspreken dat ze hun spullen opruimen!! en als je over last hebt spreek de groep normaal aan dan zullen ze eerder naar je luisteren dan wanneer je het op deze manier oplost.

  • Suzanne Serton

   Carissa, Bedankt voor jouw bijdrage. Dat brengt tenminste wat nuance in de zaak. Voordat we met zijn allen roepen over recht-in-eigen-hand en handhaving: Laten we hier geen politiestaat creëren. Wees voorzichtig met wat je wenst. Het is namelijk zo gepiept met alle camera’s die al overal hangen. Misschien kunnen we samen wel zorgen voor een beter sociaal vangnet, sterkere familiebanden, sport en hobby’s. Zie IJslands voorbeeld. Daar heeft de jeugd, en wij als maatschappij, uiteindelijk meer aan dan streng en hard optreden.

  • Maria

   Ik heb deze avond ook meegekregen en ken de groep ook. Er was niks aan de hand tot er een paar “stoere” kerels verhaal kwamen halen. En als idioten met stokken op sommige kinderen gingen inslaan,en met een auto probeerde ze aan te rijden. Wat een stel idioten zeg. De groep hangt er regelmatig en zijn niemand tot last,wat de troep betreft dat moeten ze opruimen,kleine moeite. En ja het lach vol met lachgas ballonnen dat is jammer,het is de tijd jammer genoeg voor die bende. Ook deze kinderen worden ouder en beseffen dan dat het allemaal bende is,maar ze hebben nou eenmaal een leeftijd van uitproberen,(ook wij zijn jong geweest). De scooter die heen en weer rijdt erger ik me dood aan,wat een lawaai. Daar moet op gehandhaafd worden,dat is overlast. Verder hangt er een groep uit andere buurten rond die vernielen,ze gooien vuurwerk en blazen de prullenbakken op,maar dat is niet de groep kinderen uit t kalf. Hoop dat het niet verder escaleert en ik weet dat de jongerenwerkster ermee bezig is en haar best doet

 • frenk van heeswijk

  Allen die hier hebben gereageerd gun ik een gelukkig leven in Krakau

  • David Sluis

   Wanneer ga je Frenk?

   • Babs

    Dit helpt dus niet.
    Zeg iets zinnigs niet zo’n flauwe opmerking.

    • David Sluis

     Ja, de opmerking van Frenk was reuze nuttig?? Daarom mijn reactie! Maar kennelijk onbegrepen.
     NB: ik heb dit stuk aangebracht. Dus over nuttig gesproken..

     • M Swart

      Beste bewoners,
      Uit bovenstaande berichten maak ik op dat er een onwenselijke situatie rondom de Tref is waar wij ons als wijkoverleg nogal zorgen over maken. Ik weet niet of u al door de wijkmanager of een andere instantie benaderd bent maar graag willen wij met u bijeenkomen om naar een oplossing te zoeken. Indien u bereid bent deze stap te zetten en/of uw verhaal te doen dan verzoek ik u een mail te sturen naar: infowijkoverlegtkalf@gmail.com

      Grt Marcel Swart (voorzitter wijkoverleg t Kalf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *