Een molen aan de Gracht? Moet kunnen!

Het Parool was vorige week op bezoek in Wormerveer, het nieuwe gouden rafelrandje van Zaanstad. Bij het verlaten van de noordelijke veengebieden ging de verslaggever langs bij Lex Kruijver, directeur van Stichting Marketing Zaanstreek.

Kruijver wist te melden dat er een hotel, een vestiging van het Zaans Museum en debatcentrum op het Hembrugterrein komen maar ook wat we nog missen in de binnenstad: een scheepswerfmuseum, een kwaliteitsrestaurant en een molen (!).

Een ‘kwaliteitsrestaurant’, daar gaat de gemeente natuurlijk niet over, alhoewel dat te midden van de all-you-can-eat-schuren wel een verademing zou zijn. Een scheepswerfmuseum wilde Zaanstad niet op de Zaanse Schans, dus waarom nu wel in het centrum (en waar? Burcht? Hogendijk?).

Maar die molen, daar sloegen we op aan. Wie Zaanstreek zegt, zegt MOLENS. Met het uitgespaarde Winterschans-geld kan al een mooi beginnetje worden gemaakt. En wie centrum zegt, zegt Gedempte Gracht. Toen we Kruijver vroegen naar zijn molenpannen, zei hij dat hij daar

“inmiddels even over nagedacht had en er wel voor willen pleiten dat we iets gaan doen met een door Monet geschilderde molen in het centrum van Zaandam.”

Een geschilderde molen dus… waarmee het verhaal in Het Parool meteen naar het rijk van het fake-news is verbannen. Een molen is een molen, geen plaatje van een molen. En door Monet geschilderd? Die is al jaren dood. Bovendien hangt er al een door Monet geschilderde molen in het Zaans Museum.

We nemen geen genoegen met een nepmolen, we willen een echte. Op de Gedempte Gracht! (klik op de molen voor vergroting)

Beeldbewerking: De Orkaan

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Michiel

  Ceci n’est pas un molen?

 • John

  Klopt het ie een Frandse moulin

 • Jullie zijn wel van het betere plak en knipwerk Orkaan, hulde! Ik weet zeker dat het een trekpleister van de eerste orde zal worden.

  PS: Als jullie ALLE molens die Monet ooit schilderde in de Zaanstreek willen zien dan is een bezoek aan het MonetAtelier een aanrader. En ik zal vast verklappen hoeveel het er zijn: 65!

  • Ron Couwenhoven

   Daar zitten er wel een paar bij die nooit hebben bestaan, zoals op zijn doek van het Weerpad waarop hij een zaagmolen in de Achtersluispolder plaatste, maar er heeft nooit zo’n molen gestaan.

 • joop tralala

  Als dan ook nog die maffe boot van dat restaurant verdwenen is zou het er nog beter uitzien. Vreslijk onding.

  • JK

   Ja, want daar wordt in de zomer op gewerkt en geld mee verdiend? Het is juist een aparte, welkome toevoeging. Laten we het groene pandje zelf dan ook dichtspijkeren? Er moet juist meer horeca op de Gedempte Gracht komen. En nee, ik heb er wederom geen enkel commercieel belang bij.

 • Een molen in Zaandam… niet eens zo’n heel gek idee. Maar dan misschien op de Burcht bij de bloemenstal. Varende toeristen herkennen de Zaanstreek gelijk aan de molen. Toeristen lopen vanaf de riviercruise niet gelijk richting de sluis, maar komen dan ook richting de Zuiddijk. En de bezoekers die vanaf de Dam komen hebben een reden om het plein over te steken. Best een idee om nog eens een nachtje over te slapen.

 • Martin

  Wel lachen om er echt een gezellig pretpark van te maken.

 • Barry Emmerig

  Ja! Leuk! Een molen! In de Zaanse-Soeters-stijl (dus van plastic)! Op de Gedempte Gracht! *mijn himmel*

 • Met ervoor een bronzen plastiek van Don Quichot op zijn paard Rocinante, ernaast een marmeren sculptuur van Dik Trom achterstevoren op een ezel en in de ‘gracht’ een assemblage (hout/rubber/touw) voorstellende de tweeling Hielke en Sietse in hun Kameleon.
  Als we nou toch aan het cultuurclusteren zijn…
  (Wat is er eigenlijk terecht gekomen van ‘het Hageldoosje van Tom de Heus’ dat ik nog steeds een geniaal plan vind; http://deorkaan.nl/manneke-pis-flipje-en-zaanhagel/#more-6802; )

 • luttik

  Voor het scheepswerfmuseum weet ik wel een plekje. Bleekersstraat 8 Zaandam, waar 100 jaar lang een scheepswerf was. Ik heb nog originele foto’s maar heb geen idee hoe ik die op de Orkaan kan zetten.
  Overigens schilderde Monet vanaf die scheepswerf molen het Oosterkattegat. Dus……..twee vliegen enz. En svp niet van soetersplastic! Gril er van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *