Een nieuwe trap bij Inntel: € 350.000

Vanavond, 19 mei, praat de gemeenteraad over Inverdan. Het gaat prima met de plannen, er worden meer huizen gebouwd dan verwacht, de economie trekt aan, de grondprijzen gaan omhoog, Zara komt naar Zaandam, iedereen is dol op de Gedempte Gracht, het Cultuurcluster is zo goed als rond (nou, bijna dan…).

Er is maar één smetje: de roltrap. De vandalisme-gevoelige en vaak-stilstaande roltrap. (Of de roltrap die nooit geschikt is geweest voor buitendienst en die voor een prikje op de kop is getikt? We zullen het wel nooit weten.)

Wat staat er in het rapport?

Voor wat betreft de roltrappen ter hoogte van hotel Inntel voldoen deze niet aan de beoogde kwaliteit. De roltrappen staan veelvuldig stil, zonder enige garantie over de termijn dat deze weer functioneren. Ook de afgelopen periode heeft een van de roltrappen tien weken stilgestaan.

En: “Oorzaken zijn (o.a.) het onbeschermde gebruik in de buitenlucht.” Dat laatste moet een grap zijn. Die trap is toch bedoeld om in de buitenlucht te staan?

Morgen praat de raad dus ook over de roltrap. Die moet weg. Hij kan wel gerepareerd worden maar dat kost ook al € 50.000. Nieuwe roltrappen kosten € 350.000 (tenzij je een goeie wil, die kost een miljoen!).

Een vaste trap kost ook € 350.000. (zie foto links boven)

Eehhhh… als de we de roltrap dus gewoon kapot laten zijn en laten stilstaan hebben we ook een vaste trap, voor niks! (Orkaan-ideetje: € 350.000 verdiend!).

roltrap kosten

De verschillen tussen de huidige trap (€ 350.000) en een goeie trap (€ 1.000.000) is opmerkelijk. Alles wijst erop dat de gemeente een kat in de zak gekocht heeft.

En er is nog iets. De gemeente heeft er eerder op gezinspeeld dat er een claim ingediend wordt tegen de fabrikant. Over die claim staat niks in het voorstel (vraagje stellen?).

Maar wel in het Inverdan-rapport:

Contractueel en juridisch is het niet mogelijk om de oorspronkelijke plaatsing en het disfunctioneren van de roltrappen te verhalen op de hoofdaannemer (firma Schreuder) van de Buiging (deze is namelijk failliet). Daarom richt de gemeente zich bij het vinden van een oplossing en daarbij een acceptabele kostenverdeling rechtstreeks tot Kone. Met Kone is gesproken over een verdeling van kosten bij de vervanging van de roltrappen door een vaste trap.

Er is genoeg aanleiding voor een claim, het Inverdan-rapport:

 • Kone erkent dat een aantal gebruikte materialen minder geschikt is voor een onbeschermde toepassing in de openbare ruimte
 • Gezien het (dis)functioneren van deze twee roltrappen en het huidige inzicht binnen Kone over het onbeschermd plaatsen van roltrappen in de openbare ruimte, wordt nu door Kone toegegeven dat in een dergelijke situatie de plaatsing van een roltrap zou worden ontraden. Met andere woorden, met de kennis van nu zou deze roltrap in deze (onbeschermde) situatie niet zijn geleverd.

Kone dus… de fabrikant van de huidige rottrap. Hoeveel gaan zij bijdragen aan die € 350.000?

roltrap ankersmitplein

O ja, en wat gebeurt er met het huidige onderhoudscontract met Kone? Blijft Zaanstad dat betalen?

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Pieter de Vente

  Ik heb al meerdere malen aangetoond dat, ook van Kone trouwens, de roltrappen aan de Jaarbeurszijde van Utrecht CS in de buitenlucht en weer en wind, het prima doen!!!!

 • Rienk

  Het Orkaan-ideetje (laat roltrap er stil staan, dan heb je ook een trap) is geen goed plan. Weet je hoe beroerd dat kreng loopt als -ie stilstaat? Die tree-hoogte of -diepte is niet gemaakt voor belopen. En dat merk je. Hij loopt klote.

  • Wat, kost een vaste trap daar wel 350.000,- euro? Dat is 2 X de prijs van een (mijn) huis! Is dat ding soms ook ontworpen door Sjoerd Soeters of MVRDV?
   Dan mogen we hopen dat dat bedrag op zijn minst wel is inbegrepen is in die 7 miljoen euro die nodig wordt geacht voor de infrastructuur van (-en inbegrepen zou zijn in de 30 miljoen voor) het cult(d)uurcluster…

 • Wat, kost een vaste trap daar wel 350.000,- euro? Dat is 2 X de prijs van een (mijn) huis! Is dat ding soms ook ontworpen door Sjoerd Soeters of MVRDV?
  Dan mogen we hopen dat dat bedrag op zijn minst wel is inbegrepen is in die 7 miljoen euro die nodig wordt geacht voor de infrastructuur van (-en inbegrepen zou zijn in de 30 miljoen voor) het cult(d)uurcluster…

  • Caramelvla

   Uitdaging voor de Kultuurklutser: reageer op de volgende 10 berichten van Orkaan en link daarbij de inhoud van het bericht aan het cultuurcluster.

 • De Orkaan

  De gemeente: “Elders in het land, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht zijn onbeschermde roltrappen (andere leveranciers) geplaatst. Na contacten hierover blijkt dat ook op deze plekken zich problemen voordoen en dat getwijfeld wordt aan het behoud en de levensduur.”

  • Ik mis het journalistieke deel waarin is onderzocht waarom de roltrappen en hoelang stil stonden.
   bijb. 50x gedrukt op noodknop a 2,5 uur
   hagelbuien 4 a 3 uur….
   nu wordt alles op 1 hoop gegooid..

   daarnaast kan ook de leverancier gevraagd worden of deze roltrappen elders in Nederland wel goed functioneren in de buitenlucht en wat de verschillen dan zijn.

   misschien heeft de fabrikant onjuiste info gegeven en kan de roltrap helemaal niet in de buitenlucht geplaatst worden?

   en wat zijn de kosten voor een overkapping en werkt de roltrap dan wel…

 • Marlene Blonk

  Roltrappen zijn een must voor veel mensen. De lift is immers ook vaak buiten dienst. En Zaanstad kan geen goede roltrap bekostigen? Wat een blamage.

 • De Wit

  Een vaste trap is is niet bepaald vriendelijk voor iedereen. Zeker niet als de lift het niet altijd doet. De roltrap in de Bonkelaar staat tegenwoordig zelden stil…. Roltrappen in het station ook niet. Roltrap repareren en iets meer bescherming over de de roltrap… Wellicht ook nog een optie?

 • De Wit

  De roltrap in de Bonkelaar staat zelden stil en is toch ook buiten. Wellicht is een Zaanse overkapping een optie voor een gerepareerde roltrap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *