Een plek voor de Shtandart… (filmpje)

Kapitien Vladimir Martous werd ooit verliefd op een model van het Fregat de Shtandart, hij beloofde het keizerlijke oorlogsschip dat Peter de Grote ontwierp na zijn bezoek aan Zaandam te herbouwen en dat deed hij. Ook werd hij verliefd op het Zaandam van tsaar Peter de Grote. 

Nu het schip dat het grootste deel van het jaar de zeeën bevaart een plekje zoekt om nu en dan thuis te zijn, lijkt een plus een twee.

Gisteren verkende de knappe kapitein drie potentiële aanlegplekken voor zijn keizerlijke oorlogsschip. Na het filmpje tikken we door. 

Kapitein Vladimir, de drijvende kracht achter het Maritiem Trainingscentrum, is gastvrij, hij houdt van overbrengen van kunde en heeft een intense liefde voor houtbouw, scheepsbouw en voor toepasbare kennis van toen die onmisbaar is voor de (groene) toekomst. 

Zijn indrukwekkende schip wordt ons in de schoot geworpen en zowel het prijskaartje als de druk op de omgeving is minimaal (op geen enkele manier te vergelijken met de recente plannen voor een museum in het centrum van Zaandam). De aantrekkingskracht van het schip en de mogelijkheden voor zowel onze jeugd, de gemeenschap en voor het toerisme zijn duidelijk. 

We zullen De Shtandart en kapitein Vladimir Martous volgen. Want inmiddels zijn we, net als Zaans Erfgoed, verliefd op hem en op zijn plannen. 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Marcel van Kampenhout

    Welke drie plekken dan? En niks tegen de aanwezigheid van een knappe kapiteiin tijdens de ZaanPride. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *