Een voetbalwedstrijd uit 1921: KFC-EVC

Voetbal 95 jaar geleden. Eén van de eerste sportwedstrijden die het Polygoon bioscoopjournaal ooit maakte. Tussen KFC en EVC uit Edam. En gezien het publiek en het aantal hoge hoeden vast een belangrijke wedstrijd.

Maar om welke titel? In 1921, het jaar waarin de film werd gemaakt, werd KFC 3e in de 3e klasse B, dus een kampioenswedstrijd was het waarschijnlijk niet.

En waar werd gespeeld? In Krommenie of in Zaandijk (er zijn huizen in aanbouw op de achtergrond te zien).

We weten wel waarom de film gemaakt is, het was in opdracht van bioscoop Central in Krommenie die in het jaar daarvoor was begonnen aan de Zuiderhoofdstraat.

Voor Polygoon was het de eerste ‘lange’ film (ruim 4 minuten), op verschillende locaties gedraaid en een soort van verhaallijn via een jongedame in een gebloemde jurk die enkele malen opduikt: in de Zuiderhoofdstraat en ook bij de voetbalwedstrijd waar ze de aftrap verricht.

Er wordt ook nog in een bootje gevaren in de film en geworsteld (op hetzelfde terrein). De film eindigt bij bioscoop Central (de opdrachtgever) waar het publiek naar binnen dringt. Central – dus niet Centraal zoals de bioscoop later is gaan heten.

In Central draait “Les Mysterés de New York”, een aflevering van een 14-delige Franse filmserie die in 1914 en 1915 gemaakt was.

In het gemeentearchief zit één foto uit 1920 van de plek waar in dat jaar de bioscoop zou komen: Zuiderhoofdstraat 2a.

zuiderhoofdstraat 1920

Op Facebook plaatste Martijn Jonker (ZCFC) drie oude krantenpagina’s met KFC nieuws.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *