Een Zaanse buurt on-Zaans bezongen 

‘Een beetje een brutaal mailtje’ noemt hij het zelf. Arjen Koppen is geboren en getogen in de Spoorbuurt in Zaandam (1977-2001). Hij woont nu in Friesland, maar je kan een Arjen wel uit de Zaan halen, de Zaan verdwijnt niet uit een Arjen. 

In het ietwat brutale mailtje vertelt hij dat hij een lied maakte over zijn jeugd in de Spoorbuurt die deels gesloopt is. Hij deelde the song (want het is in het Engels) al eerder met Spoorbuurt-groep op Facebook en daar werd met herkenning gereageerd. Zonder ‘commerciële belangen’ zou het fijn vinden als het liedje breder verspreid zou kunnen worden. Eerst maar even laten horen/zien waar het om gaat: 

Wij vonden het een fijn nummer! En we mailden Arjen (artiestennaam Paul E Principle) om te vragen of we de tekst konden krijgen. Dit was zijn antwoord: 

‘De tekst staat hieronder. Wat uitleg: de eerste twee coupletten gaan over de buurt zelf. De groene huizen, de geur van openhaarden als ik als kleine jongen door de wijk liep tijdens koude dagen. Schaatsen op de parkstraatsloot, de ijsbloemen op de ruiten van mijn ouderlijk huis, de heldere wintersterren toen ik van de kerstviering op Et Buut naar huis toe liep…En de oven die thuis aanstond als mijn moeder “broeder” maakte…

De derde en vierde coupletten gaan meer over de straat waar ik woonde (de Nassaustraat), met name in de zomer. Tijdens warme zomeravonden zat iedereen buiten, voor zijn/haar huis (overigens nooit met bier, het was een brave straat), de kinderen renden rond en schooten pijltjes met blaaspijpen…Ik wilde nog niet naar bed, mijn moeder moest achter mij aan om mij het bed in te krijgen…

Mooie herinneringen aan een tijd die zo langzamerhand de horizon van mijn jeugd begint te vormen…Misschien te idyllisch vastgezet in mijn geheugen, maar dat maakt het misschien allemaal nog mooier…’

Railsong


I wish I could turn back 
To the days of long ago 
To the green wooden cabins 
When the cold was my friend 

Smoke from the chimneys 
And flowers made of ice 
The warmth of the oven 
In a long forgotten time 

I want to be where the stars always shine 
On the horizon of youth 
I want to be with the sun in my eyes 

Never turn back to now 
Never turn back to now 
There goes my father 
And there’s my mother too 
In love for forever 

I guess that was my truth 
The street full of people 
On a sunny summer’s day 
An catch my if you want to 

It’s not the end of my day 
I want to be where the stars always shine 
On the horizon of youth 
I want to be with the sun in my eyes 

Never turn back to now 
Never turn back to now
Deel dit artikel:

20 reacties

 • Roland van Braam

  Top, muziek! Wat past bij deze leuke wijk (de Spoorbuurt)

  Een gemoedelijke wijk met heel veel diversiteit waar mijn beste vriend met zijn ouders in de Emmastraat woonde. Daar heb ik veel jaren van mijn jeugd met plezier doorgebracht.

  • Anne Bijlstra

   Ik heb bijna 10 jaar in deze prachtige multiculturele wijk gewoond. In het huis op de foto op de hoek van de Emmastraat en de Vaartkade. Ik kon lopende of op de fiets naar mijn werk op de school aan de Ooievaarstraat. Als er in de winter ijs lag zorgde ik voor warme chocolademelk en wat lekkers voor de kinderen van de school. Thuis had ik een wereldwinkeltje waar ik in 1988 het eerste pak koffie met Max Havelaar-keurmerk verkocht en zeezout en blikjes tonijn uit de Kaap Verdische Eilanden en nog vele andere producten uit verschillende andere ontwikkelingslanden. Rond 1990 heb ik het huis verkocht aan de gemeente in verband met de sanering van de buurt en ben ik verhuisd naar een flat in Poelenburg. In 1993 kreeg ik een woning aangeboden in de nieuwe wijk, waar ik nog steeds met veel plezier woon.

   • Johan van Vliet

    Die lessen die ik van u kreeg in de klas over de Kaap Verdische Eilanden weet ik nog. En het zingen van het lied van de week. Wij woonde op nr 31 in de Emmastraat.

    • Anne Bijlstra

     Ik herinner me jou en jouw familie nog. Leuk dat je reageert. We hadden toen enkele kinderen op school, waarvan de ouders van Kaapverdie kwamen. De moeder heeft zelfs een keer casupa gemaakt, mais met bonen en groente. Jij vond dat ook heel lekker! Hartelijke groet!

     • Carolina Hopman

      Hey Johan hoe gaat het met jou. Leuk je reactie te lezen.
      Hele dikke kus.
      Carolina Hopman
      Ooit Emmastraat 26
      Arjan ik weet ook nog dat jij aan de overkant van ons huis woonde. Leuk hoor.
      Emmastraat/ Spoorbuurt hele fijne herinneringen.
      Gr Carolina

     • Johan van Vliet

      Ik kan me het gerecht niet meer herinneren. Maar de eetlust is altijd goed geweest. Was een fijne tijd!

   • Arjen Koppen

    ik kan mij uw huis nog herinneren, volgens mij ging er een anti- kernwapens poster voor het raam, en had u ook een eend? Wat leuk dat u weer bent teruggekeerd…Ik heb ook nog in de nieuwe spoorbuurt gewoond, mijn ouders hadden daar een huis gekocht…

    • Anne Bijlstra

     Er hing altijd wel een poster voor het raam. inderdaad ook anti-kernenergie of kernwapens. Ik had geen eend, maar een Renault 4 en later een rode Lada, de eerste auto met katalysator.

     • hallo allemaal.. dit is toch prachtig anne bijlstra mijn meester ..veel respekt voor u ik ben appie de eerste turkse leerling samen met kaapverdische jongen naar friesland.. met u en de rode renault 4 .. rond 1975.

      groetjes allen

     • Rick van Heuzen

      ” geen plastic maar jute ”
      hing er ook voor het raam. ik liep er elke dag langs en woonde in de Anna Paulowna straat.
      Nu woon ik in Friesland.
      leuk liedje overigens en de beelden brengen herinneringen boven.
      zit overigens ook in de muziek.

 • Anneke van dok

  Wat mooi. Bij het horen en lezen van dit lied krijg ik heimwee naar de literaire salon. Arjen zou daar goed in passen.

 • dag Arjen, mooie nostalgische tekst met dito lekker gedateerde, maar ozo illustratieve muziek. Goed gedaan. Heb je meer in deze stijl?
  groet, Fred Snel

  • Arjen Koppen

   Dag Fred, dank voor de leuke reactie! Ik maak in mijn vrije tijd op zolder regelmatig liedjes, verschillende stijlen. Ik plaats mijn baksels vaak op SoundCloud: https://on.soundcloud.com/DX4zK. Verder heb ik op het kanaal waarop “Railsong” staat nog twee liedjes staan. Vriendelijke groet, Arjen

 • Huib Fris

  Leuk dit! Mijn oma woonde in de spoorbuurt in de Oranjestraat links over het kippenbruggetje net als wat vrienden van school. Jammer genoeg gesloopt. helemaal als je ziet dat ze nu weer oud uitziende gebouwen bouwen. Maar het zal toendertijd wel nodig zijn geweest.

 • Wilma Kant

  Ik heb er ook gewoond tot dat ik ongeveer 11 jaar was. Eerst naast bakker Vermeulen, daarna tegenover An en Jan die accordeon muziek maakte ze hadden volgens mijn één dochter.

 • Abdullah parti

  hallo allemaal.. dit is toch prachtig anne bijlstra mijn meester ..veel respekt voor u ik ben appie de eerste turkse leerling samen met kaapverdische jongen naar friesland.. met u en de rode renault 4 .. rond 1975.

  groetjes allen

 • Anne Bijlstra

  Abdullah van de Parkstraat. inderdaad mijn eerste Turkse leerling. Ik ga je binnenkort een keer opzoeken. volgens mij woon je in de buurt van de grote, pas vernieuwde, Albert Hein. Bedankt voor de reactie en tot snel!

 • wat leuk om dit alles te lezen.mijn jongens,jeroen en walter van der voort zaten ook bij jou in de klas Anne.jij was een ,top, meester.wij woonden op de hoek aan de andere kant van de brug,botenmakersstr.118.En nu al 45 jr in de schilderswijk.maar begonnen in de oranjestr 47. allemaal bekende namen! gr else v,d,Voort

  • Anne Bijlstra

   Leuk. Ik herinner me jullie nog. Volgens mij woon jij naast de familie Bouma, daar heb ik je een keer ontmoet. Eerst woonde Ton daar en nu zijn zoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *