Eerste Nederlandse regenboogviaduct in Oostzaan…

Een paar dagen terug spotten we al de voorbereidingen. En nu dus het resultaat: Oostzaan heeft een regenboogviaduct. Wij denken dat het de eerste van Nederland is.

Rens Kamminga maakte de foto’s, kleurige kolommen onder het viaduct van de A8 over de Kerkstraat, zowel aan de Oostzaanse kant als aan de Zaandamse kant (die overigens ook in Oostzaan ligt).

Vandaag is het de ‘Internationale Dag tegen Homofobie’.

Frankie Vos van de Zaanse Regenboog heeft aan Rita Noordzij vanochtend een nieuwe Regenboogvlag overhandigd. Die hangt vandaag aan de gevel van het stadhuis. Ook Wormerland en Oostzaan krijgen een nieuwe vlag. Vanavond kleurt ook de waterval bij het stadhuis. Vanmorgen hadden we al de opgefleurde regenboogzebra op de Westzijde in Zaandam.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Louis Dirksen

  Mooi, die kleurtjes. Kunnen de andere pllaren ook stripings krijge? Oostzaanse vlag, OFC, OKV, Compaen?

 • Jaap J. Boot

  Ook graag een pilaar met de heterovlag of gewoon iedereen doet er toe op een pilaar.

 • Marinus van der jager

  Dus wanneer krijg ik mijn eigen pilaar? Ik zie het maatschappelijk belang hier totaal niet van in. En als dit belang er wel is zegt dat meer over deze maatschappij dan de mensen die hier tegen zijn

  • Peter Schroder

   Iedereen leeft onder de regenboog, zonder regen en zon heb je er geen. Dus hetero’s horen daar ook bij. Een grote blije familie

 • Tineke van Enkhuizen

  Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet
  Ik tel er 6 en ook de zebra in Zaandam heeft er 6. Ik vind dat slordig.
  Wel kleurig maar niet correct.

 • Kees Hamster

  Voor diegene die niet weten waardoor de regenboog kleuren zijn ontstaan, hierbij:

  Gen. 9:11-13 ‘Deze belofte doe ik jullie: nooit weer zal alles wat leeft door het water van een vloed worden uitgeroeid, nooit weer zal er een zondvloed komen om de aarde te vernietigen. En dit,’ zei God, ‘zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie: ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.’

  Ik besef dat niet iedereen blij zal zijn met deze reactie, dat is dan maar zo. Ik moet ook accepteren dat de kleuren voor andere uitdrukkingen worden gebruikt waar ik niet achter sta.

  • Katja Oostergetel

   Volgens mij is de regenboog een prachtig natuurverschijnsel.

  • Annelies Schouwink-Hovestad

   Wat fijn Kees dat je de ware betekenis van de regenboog hebt geciteerd uit Genesis! Want dat is de enige geweld betekenis! Prachtig! Dank je wel dat je dit gedeeld hebt! Groeten uit Enschede!

  • Marcel van Kampenhout

   Je leest je eigen citaat slecht, Kees: Er staat toch duidelijk ‘jullie’ en niet ‘jullie behalve lhbtiq+-ers’. Blijkbaar hoor je bij het laatste kwart van de Nederlanders die nog moeite met de acceptatie van lhbtiq+-ers hebben. Pater van Kilsdonk omschreef lhbtiq+-ers al meer dan dertig jaar geleden als ‘een vondst van de schepper’. Ik heb in ieder geval nu al medelijden met je (klein) kinderen die later tot de lhbtiq+-gemeenschap behoren.

 • Dirk Marinus Sr

  Gewild of niet gewild, Oostzaan staat er weer eens gekleurd op….

 • Jan Dirk Schouten

  Dat stond het al met die illegale festivals in het Twiske. De natuur is kennelijk niet belangrijk. De rekening komt. En dan is de burger de klos. Festivalgangers ontvangen in ieder geval een forse compensatieheffing. Zij zijn immmers bekend. De vervuiler betaalt immers.

 • Geert Rijken

  We zijn allemaal mensen en allemaal gelijk. Toch wordt in de wereld niet iedereen gelijk behandeld. In Nederland zijn, dankzij veel moedige mensen, goede stappen gezet voor gelijke behandeling voor mensen met verschillende seksuele voorkeuren. Toch valt hier ook een wereld te winnen. Bijvoorbeeld veilig hand in hand over straat lopen. Met symbolen zeggen we als samenleving, je hoort erbij en we accepteren mensen voor wie ze zijn. Dat geeft kracht en zichtbaarheid.

  Hieronder een lijstje van Amnesty International. Laten we vooral streven dat iedereen in veiligheid en gelijkheid van de regenboog kan genieten. Dat het niet meer uitmaakt wie je bent, wat je gelooft of welke seksuele voorkeur je hebt.

  Er zijn 193 landen in de wereld lid van de Verenigde Naties.

  In 70 landen is homoseksualiteit strafbaar
  In 46 landen geldt dat ook voor vrouwen
  In 27 landen kunnen lhbti’ers 10 jaar tot levenlange gevangenisstraf krijgen
  In 30 landen staat om homoseksualiteit tot 8 jaar cel
  In ten minste 11 landen kun je zelfs ter dood veroordeeld worden
  In slechts 11 landen zijn lhbti-rechten opgenomen in de grondwet
  In 29 landen is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend
  In 57 landen is er brede bescherming voor lhbti’ers

  • Guus Kramer

   Ik mis het aantal genderidentiteiten nog in je opsomming, zou wel eens bovenaan de lijst kunnen staan.

   “Gender is like a penis. It’s perfectly OK to have one and take pride in it, but if you whip it out in public and start waving it in my face we have a problem”.

   Niet zozeer de boodschap is het probleem, maar de zendingsdrang waarmee deze aan de man wordt gebracht. De Jehovahs zijn er niks bij.

   En over religie gesproken. We zijn allemaal mensen en allemaal gelijk, maar als Kees Hamster op basis van het boek Genesis een afwijkende mening vertolkt, is respect niet het eerste wat hij oogst. Waarom zou de qwerty-kerk dat dan wel verdienen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *