De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren), vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland), vier Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en drie Weivers…

Wie droomt er niet van een eigen straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’ (we vonden trouwens ook eigen lanen, kades en plantsoenen).

Wilma Hagedoorn – Möntemann stuurde ons deze foto. Met een korte uitleg:

Ter ere van mijn inmiddels overleden vader een steegje in huis Familie Möntemann Zaandam.

Snelste Nederlandse onder de 11 seconden op de kwart mijl… wat betekent dat. Hardlopen kan het niet zijn. Dat lukt nooit onder de 11 seconden. Die kwart mijl was overigens ooit wel een officiële atletiek-afstand. Banen waren vroeger ook een kwart mijl (402 lang), nu is dat precies 400 meter. De eerste Nederlander die op die afstand won was de legendarische Pim Mulier. Voor racewagen en drag-racers is die 11 seconden juist weer te langzaam. De kwart mijl wordt in die tak van sport nog steeds gebruikt om snelheidsrecords te meten. Na een beetje zoeken kwamen we uit bij motorsport. Daar wordt de kwart mijl voor record-runs gebruikt. We vinden Aad Möntemann die op z’n Triumph 650 in de jaren 1967-1969 12.53 seconden deed over de kwart mijl. In 1971 heeft hij kennelijk dat record verbeterd.

Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver

Weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons

Door Piet Bakker, foto: Wilma Hagedoorn – Müntemann.