Fransepad, Franschepad, Fransestraat, Franse Straat of Fransche Straat? (hoeveel namen kan één straat hebben?)

De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren), vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland), vier Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en drie Weivers…

Wie droomt er niet van een eigen weg of straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’ (we vonden trouwens ook eigen lanen, kades, bruggen, pleinen, erven en plantsoenen).

Voeger heette de Fransestraat (of Franse Straat) in Zaandam het Fransepad (ook wel Franschepad). Maar we komen ook de spelling Fransche Straat tegen. Vijf namen voor dezelfde straat (ergens lazen we zelfs France Padt en France Pat). Vroeger kennelijk een sjiek pad (de naam dankte het pad aan de Franse school, die daar sinds minstens 1656 zat).

Het voormalige pad ligt ten zuiden van en parallel aan de Peperstraat en is nu een onooglijk straatje langs de achterkant van de panden van de Peperstaat.

Het bordje (‘Frans ze straat’) hangt langs het pad van de achterkant van het huis naar de werkplaats van Frans Sluik aan de Havenstraat in Zaandam (hij maakte de foto).

Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver

Weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons

Door Piet Bakker, foto: Frans Sluik. Extra informatie van Zaanwiki, Genealogie, Gemeentearchief, en de Beeldbank van de Zaanse Molen.