Eindspurt voor De Ooievaar naar € 50.000

Molen De Ooievaar kan € 50.000 binnenhalen om de molen beter toegankelijk te maken. De molen die de meeste stemmen binnenhaalt, krijgt de hoofdprijs van de BankGiroLoterij. Tot 12 oktober kan hier gestemd worden.

De Fabeltjeskrant kom even terug met een speciale Zaanse editie om stemmen te winnen voor molen De Ooievaar. Juffrouw Ooievaar zelf heeft beloofd dat het een geweldige poppenkast gaat worden. Kom dat meemaken op zaterdag 10 oktober tussen 12 en 16.30 uur bij molen De Huisman op de Zaanse Schans. Met dank aan Peter Aten, die de tekst schrijft, Marjan Aten en Sjors van Leeuwen die de poppenkast maken, en Hailander voor een muzikale omlijsting.

Dit is een van de acties van Vereniging de Zaansche Molen in het slotoffensief om de vijftigduizend euro die de BankGiroLoterij molenprijs 2015 beschikbaar stelt voor het molenplan dat de meeste stemmen krijgt. Met dit geld wil De Zaansche Molen de oude insteekhaven bij de molen terugbrengen om De Ooievaar toegankelijk te maken voor publiek.

molen molenprijs

Zaterdag 3 oktober is de Zaansche Molen aanwezig in het Zaans Museum op de Zaanse Schans tijdens de Molencontactdag van de Noord-Hollandse Molenfederatie. De dag daarop staat zij in Amsterdam Noord bij molen De Admiraal tijdens de historische markt die de historische vereniging Amsterdam Noord jaarlijks organiseert.

Henny Huisman
Hoe de verkiezingen verlopen en hoeveel stemmen er zijn uitgebracht, daarover doen de loterij en de Hollandsche Molen geen mededelingen. Ook de drie andere genomineerde molens doen hun uiterste best om de meeste stemmen binnen te halen. De vereniging kan sinds kort Henny Huisman als steunbetuiger toevoegen, die als Zaankanter en naamgenoot van een van de molens op de Zaanse Schans De Ooievaar een warm hart toedraagt.

Resi Veenman, die de acties voor De Ooievaar coördineert, merkt wel dat het Zaanse initiatief op veel steun en sympathie kan rekenen. Op de verschillende actiepunten wordt grif medewerking verleend. Een digitaal stembureau in molen De Huisman leverde in een middag tijd zo’n honderd stemmen op. Cruciaal is dat de stemmers hun stem bevestigen. Er zijn in het verleden veel stemmen verloren gegaan door dat na te laten. De BankGiro loterij heeft beloofd dat er nog een herinnering gaat naar alle stemmers die nog niet hebben bevestigd.

“Na de Fabeltjeskrant moeten wachten tot 15 oktober,” zegt Resi Veenman, “en krijgen we tijdens een speciale bijeenkomst te horen welk plan de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. Wij blijven tot op het laatste moment ons best doen om te winnen.” De drie molens die de Molenprijs hebben gemist, krijgt bij wijze van troost een euro voor elk stem die zij hebben gekregen.”

De vier genomineerde molens hebben door hun strijd om de Molenprijs 2015 in ieder geval gezorgd voor een waardevolle bijdrage aan de naamsbekendheid voor de BankGiroLoterij.

De Ooievaar

(tekst: Jaap de Jong, foto: R. van de Meer)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *