De ‘energiearmoede’ is in Nederland in 2024 gestegen naar 6,1 procent. Dat gaat volgens een voorlopige schatting om ongeveer 510.000 huishoudens. In 2023 ging dat nog om zo’n 330.000 huishoudens.
In Zaanstad heeft 6,4 procent van de gezinnen te maken met energiearmoede. Dat gaat naar om bijna 4.800 gezinnen. In Wormerland (4,2 procent) en Oostzaan (3,6 procent) is de energiearmoede lager dan het landelijk gemiddelde.
In plaatsen als Arnhem, Maastricht, Almelo, Rotterdam, Enschede en Heerlen ligt het percentage boven de 10 procent. In Amsterdam is het 9,5 procent. In Rozendaal, Heiloo, Castricum en Uitgeest is het minder dan 2,5 procent. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS en TNO.
Energietoeslag
De belangrijkste verklaring voor deze toename is dat er in 2024 geen financiële steunmaatregelen meer waren. De energietoeslag in 2022 en 2023 was voor de meeste huishoudens € 1.300 per jaar. Door het wegvallen van de regeling zijn de energiekosten van vooral huishoudens met een laag inkomen toegenomen vergeleken met de twee jaar daarvoor.
TNO definieert energiearmoede als een huishouden met een laag inkomen in combinatie met een hoge energierekening en/of een woning van slechte energetische kwaliteit (slechte isolatie en/of geen mogelijkheden zijn om energie op te wekken). Energiearme huishoudens besteden bijna 12 procent van hun gezinsinkomen aan energie. Voor alle huishoudens gemiddeld is dat bijna 5 procent.
Huishoudens met energiearmoede zijn vaak alleenstaand en leven veelal van een pensioen of uitkering aldus het CBS. Door het lage inkomen wonen zij relatief vaak in een corporatiewoning.
Door Piet Bakker op basis van nieuwsbericht van CBS en TNO. Foto: Orkaan-archief.
Het graaien gaat weer beginnen. de kreten " ik heb er recht op." en " ik moet hulp hebben" vliegen weer in het rond. Zolang er nog kwistig belastinggeld rond gestrooid wordt leren ze nooit zelf hun broek op te houden.
je weet echt niet waar je over praat.
juist die hulp moeten hebben zitten ernaast, alle hebben en houden zoals gegevens ect moeten getoond worden tot de laatste cent,zit je er een euro boven krijg je het niet, maar de media berichten liegen er niet om, "energietoeslag uitgekeerd aan die er geen recht op hebben"
ik spreek uit ervaring" ik vraag het niet eens aan......
Het trieste is nog wel dat wij Nederland zelf gasvoorraden ter grootte van meer dan 400 miljard kuub. ....
Vorig jaar hadden meer huishoudens te maken met energiearmoede dan het jaar daarvoor. Het ging om 510.000 huishoudens. Dat zijn er 180.000 meer dan in 2023.
Maar goed.....Energie zelf is niet duur, de milieuheffingen en belastingen maken het duur.
En in deze cijfers is niet opgenomen de vele huishoudens die de verwarming (gedeeltelijk) uitlaten en in de kou zitten omdat de energierekening anders te hoog wordt. Ik vraag mij wel eens af hoe de politici in Den Haag nog lachend in de camera durven te kijken terwijl ze bewust benzine en gas hoog belasten, de BTW omhoog schroeven.....
Hele leven gewerkt tot ik chronisch ziek werd. Zuinig geleefd, geprobeerd te sparen voor moeilijke tijden.
Ben al jaren gebonden aan wieltjes om mij te verplaatsen. Ben nog nooit in aanmerking gekomen voor toeslagen door mijn opvoeding. Spring niet verder dan je polsstok lang is en leef naar de tering naar de nering is mij geleerd. Maar als ik zie hoeveel mensen terecht of onterecht graaien in het paradijs van toeslagenland dan klopt er toch iets niet.
Beter af met niet werken, niet sparen etc.
Dit is één van de tig toeslagen of regelingen van overheid rn gemeenten die mensen meer opleverd dan werken.
Naar mijn mening zorgen alle steunmaatregelen juist voor de armoede. We hoeven geen keuzes meer te maken in uitgaven maar gaan ons hand op houden voor een of andere toeslag. Nederland schreeuwt om arbeiders dus "get a life" en ga aan het werk.
Dat neemt niet weg dat er zeker wel mensen zijn die, ongewild, een (zeer) laag inkomen hebben en elke maand moeten worstelen om rond te komen.
Is het cijfer voor Zaanstad nog te splitsen in de diverse dorpen en/of wijken?
Nee, CBS gaat niet de details in.
Zaanstad heeft diverse initiatieven en zelfs een witgoedwissel. Het lijkt mij dat de gemeente zelf wél weet waar dit naartoe gaat.
plaatselijk:
- Stadspas de ZaansePas: een pas voor iedereen
- Energiezuinige Witgoedwissel
- Individuele inkomenstoeslag
- Meedoen Zaanstad regeling
- Bijdrage kosten uitvaart
Landelijk was er nog het noodfonds energie, die ook dit jaar kort is open geweest.
doordat woningcorporatie het energielabel omhoog gooien in een slecht geisoleerd huis (onterecht), en het voor mij een sport is om de kosten laag te houden,denken ze oh' dat gaat goed, " maar niets is minder waar!!