De gemeenten Zaanstad en Wormerland beginnen samen een energieloket. Het energieloket opent deze zomer de deuren in het voormalige pand van Flower Power op het Marktplein in Wormerveer.

Het energieloket

Bij het energieloket kunnen mensen terecht voor onafhankelijk advies om hun woning energiezuinig aan te passen volgens de gemeenten. Daarnaast wordt er ondersteuning geboden bij het aanvragen van offertes en het indienen van subsidieverzoeken. Het voordeel van een fysiek loket zou zijn dat mensen binnen kunnen lopen en diverse soorten warmtepompen, isolatiematerialen, zonnepanelen en -boilers kunnen zien.

Wethouder Rolf van Wanrooij van Wormerland is blij met het initiatief: “Het energieloket in Wormerveer is ook echt een aanwinst voor Wormerland. Veel mensen willen hun woning verduurzamen, maar weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. Dit loket maakt de verduurzamingsopties concreet en tastbaar én helpt mensen op weg door middel van persoonlijk advies. Zo brengt het loket woningverduurzaming voor onze inwoners dichterbij.”

De gemeenten hebben het pand aan het Marktplein voor een periode van vijf jaar gehuurd. Het is het streven dat het energieloket na deze vijf jaar zelfstandig, zonder financiële ondersteuning van de gemeenten kan opereren.

Digitale kanalen bieden onvoldoende houvast

De gemeenten ondersteunen inwoners nu al via digitale kanalen met het energiezuiniger maken van hun woning. De website Duurzaam Bouwloket is het digitale energieloket voor zowel Zaanstad als Wormerland. Maar de huidige digitale wegen zouden niet voor iedereen voldoende houvast bieden. ‘Het voordeel van een fysiek loket is dat inwoners binnen kunnen lopen voor een onafhankelijk deskundig advies.’

Aan dat naar binnen kunnen lopen hangt wel een prijskaartje. Op de website van de makelaar Funda In Business valt te lezen dat voor een oppervlakte van 160 m2 de huurprijs € 2.800 ex. BTW per maand bedraagt. Dat betekent dat de gemeenten de komende vijf jaar in ieder geval € 168.000 investeren voor het vestigen van een energieloket (en daar komt dan nog de -duurzame – energie, de inrichting en het personeel bij).

Aanwinst (of toch niet)?

Dat de wethouders blij zijn met het nieuwe initiatief is duidelijk. Maar de inwoners van Zaanstad en Wormerland op het nieuwe energieloket zitten te wachten moet nog blijken. Uit de reacties op de facebook Wormerveer blijkt dat veel inwoners van Wormerveer er niet warm van worden:

Tof zeg… in het winkelhartje van het dorp…’, ‘Daar hebben we wat aan, waardeloos weer!’, ‘Wat een belachelijk doel voor dit pand…’, ‘Zonde van het geld!

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Gemeenten Zaanstad/Wormerland, Funda in Business, Facebook Wormerveer, Foto: Orkaan Archief.