‘Er is niet mis met onze jeugd!’ Dat is de kerstboodschap van Jochgem Clevers, Janneke Frissel en Thalita Kuchler, drie docenten van het Trias VMBO in Krommenie.

Leerlingen van deze school hebben hard gewerkt aan het kerstdiner in de Vermaning in Krommenie ‘voor nieuwe Zaankanters uit Syrië’. Zij hebben bijgedragen aan een ‘warm welkom voor het kerstdiner en in onze gemeenschap’.

Het initiatief voor dit sfeervolle kerstdiner kwam van de Rotaryclub De Zaan-Zaandijk die constateerde dat ‘de Syrische statushouders tussen de wal en het schip dreigen te raken, omdat in het afgelopen jaar de aandacht vooral is uitgegaan naar de nieuwe stroom vluchtelingen die Nederland binnenkwamen’.

In samenwerking met Vluchtelingenwerk en de wijkmanager van Krommenie nodigde de Rotaryclub een groep Syriërs uit. Het drie-gangen-diner werd verzorgd en geserveerd door leerlingen van het Trias. Leden van de muziekvereniging Crescendo uit Oostknollendam speelden een kerstrepertoire.

De Syrische genodigden trakteerden op hun beurt de gastheren en -dames op originele feestmuziek uit hun land. ‘Ook werd er een traantje weggepinkt,’ schrijven de docenten op Facebook. ‘Samen aan een project werken ten dienste van een ander, is op alle fronten betekenisvol. Dit is ons onderwijs en daar gaan wij voor.’trias-kerstdiner

Een bijdrage van Jaap de Jong.