Erepenning voor Zaandijks ‘ongekroonde burgemeester’ Jan Duijvis 🎙

Vanmorgen stond Jan Duijvis nog soep te maken in de Kalverpolder. Daarna werd hij per tuktuk onder valse voorwendsels naar het Weefhuis in Zaandijk gelokt waar hij van locoburgemeester Harrie van der Laan de erepenning van Zaanstad kreeg.

Duijvis voelde zich een beetje ongemakkelijk: “Ik ben hier niet van. Meestal organiseer ik dit zelf voor anderen’. Van der Laan maakte snel een eind aan die onzekerheid: “jij bent de ongekroonde burgemeester van Zaandijk.”

De gemeentelijke erepenning wordt “toegekend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente” aldus Zaanstad, en de 80-jarige Duijvis voldoet daar volledig aan.

Uit de lofrede aan Duijvis die door Zaanstad werd verspreid wordt Duijvis de officieuze burgemeester van Zaandijk genoemd. Hij houdt de buurt draaiende; hij is de olie voor de motor Zaandijk.

Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het gebied ‘Achter de kerk’ in Oud Zaandijk. Daar ontstond het plan voor de Domineestuin. Stichting Domineestuin is in 1979 opgericht. Jan was voorzitter van de stichting vanaf 24 augustus 1982 tot medio 2005. Mede dankzij zijn inzet is het plan Domineestuin zo succesvol geweest. Er woont nu nog steeds een groep diverse bewoners die sociaal net iets meer betrokken met elkaar zijn dan in een ‘normale’ buurt. Zij hebben ook allemaal op hun eigen manier een hart voor de Zaanse houtbouw.

En natuurlijk draagt Jan, als oud begeleider en uitvoerder van de BKR regeling, de kunst een groot warm hart toe. Tot op de dag van vandaag geeft hij jonge startende kunstenaars een podium naar een succesvolle carrière, door middel van het door hem opgericht Budinsky fonds.

Jan was in het verleden voorzitter van het bestuur van de Stichting Zaandijk 500, secretaris van het bestuur van de Stichting Honig-Laanfonds, medeoprichter/bestuurslid van de Stichting Raadhuis Zaandijk en (vice)voorzitter van het Wijkoverleg Oud-Zaandijk. Hij ontving daar in 2005 al een Koninklijke onderscheiding voor.

Daarnaast is hij sinds jaar en dag bestuurslid van Stichting het Weefhuis. Het Weefhuis is een cultureel centrum, maar met name bekend op de vele exposities die er jaarlijks worden gehouden.

De Stichting Kalverpolder en de Historische Vereniging Koog Zaandijk zijn twee organisaties die ‘recentelijk’ aan het cv van Jan Duijvis zijn toegevoegd. Ook bij deze twee organisaties zijn ze zeer gelukkig met de enthousiaste inbreng die hij tot op heden toont.

Binnenkort gaat Jan op voor zijn diploma Stadsgids van Zaandijk, een initiatief dat is ontstaan tijdens de Jubileumtentoonstelling Zinnenprikkelend. Deze stadswandelingen over de Lagedijk en later ook de Domineestuin zijn geschreven door Jan zelf. Bijzonder hieraan is dat dit zintuigelijke stadswandelingen zijn die worden opgenomen in de landelijke stichting Ogen en Oren tekort. Zij gaan deze wandelingen ook organiseren.

Slideshow van de uitreiking (klik op pijltje som alle foto’s te zien).

Door Piet Bakker en Merel Kan. Bronnen: persbericht van Zaanstad, bijeenkomst, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Merel Kan en Jan Schoen.

Foto Jan Schoen (voor De Orkaan) tijdens wandeling voor de expositie Zinnenprikkelend, Jan Duijvis is de tweede van links
Deel dit artikel:

15 reacties

 • Jan Leguijt

  Jan, zeer verdiend; gefeliciteerd met deze erepenning.

 • Ans Pieper

  Ik meen dat Jan ook Sinterklaas menig maal heeft geholpen.
  Van harte gefeliciteerd!

  • Yolanda Uitendaal

   Jazekers, mocht Jan een aantal jaren verwelkomen bij de Struyck in Zaandam Oostzijde.
   Prachtige man en een dik verdiende Erepenning voor zijn euvre.

   Geweldig Jan Duyvis, van harte gefeliciteerd .

 • Henk Jongejans

  Jan,
  Gefeliciteerd met deze erepenning.

 • Jan Betlem

  Jan, harstikke leuk en verdiend voor het jaren lang inzetten voor de Zaanstreek in zijn geheel en in het bijzonder voor Zaandijk.

 • Herman van Egdom

  Jan, zeer verdiend en gegund. Er zijn nog veel meer zaken die kunnen worden toegevoegd aan de lijst van werkzaamheden en organisaties die reden zijn om naast je officierschap in de orde van……., de erepenning van Zaanstad te mogen ontvangen. Van harte gefeliciteerd daarmee!

 • Frieda Kok

  Geweldig, zo mooi dat Jan zich zo inzet, voegt echt veel toe!
  hartelijke felicitaties

 • Chris van Dijk

  Ere wie ere toekomt!

  Jan, gefeliciteerd met de Gemeenteliijke Erepenning Zaanstad.

 • Hanny Blokker

  Jan, van harte gefeliciteerd met deze welverdiende onderscheiding. Ik leerde je kennen toen ik gebruik mocht maken van de BKR regeling en het was steeds een plezierig contact. Wat mij betreft hebben ze de juiste persoon gekozen.

 • Piet Kuiper

  en natuurlijk Jan zijn bijdrage en het opnieuw openen van de Zaandijker Sluis

 • Aaf Aafjes

  Jan het is je gegund. En meer dan dat met deze erepenning van Zaanstad voor een echte Zaankanter.

 • Jan Schoen

  De foto bij de Zaandijker Sluis is van Nicole van der Heijde, niet van mij. Ere wie ere toekomt. Overigens zou het meer dan terecht zijn als Nicole, net als Jan, een ere-penning zou krijgen voor alles wat ze vrijwillig voor de cultuur en de samenleving in de Zaanstreek doet en heeft gedaan. Bij dezen draag ik haar voor. Zij hoort wat mij betreft in het illustere rijtje van ereburgers.

 • Friso Kooijman

  Dit vind ik echt heel leuk en volkomen terecht!

  Altijd bezig om het leuk en plezier leven te maken in Zaandijk, dat is waar Jan mee bezig is. Jaarmarkt, braderie, kerstmarkt, leefbaarheid van ons dorp. Het leuke is dat het ook altijd gezellig is in de groepen waar Jan leiding aan geeft (ik heb in één groep mogen zitten).

 • Henk Elzenga

  En dan te weten dat Jan van oorsprong helemaal
  geen Zaankanter is, want hij is nl. geboren in de Wijde Wormer.
  Wel vlak naast het Heerenhuis!

  En…….Jan ook nog tijd had voor het organiseren van een
  ‘Reunie ’t Kalf’ indertijd! Geweldig!

  Met recht een erkenning door burgemeester Jan… van Zaanstad
  voor burgemeester Jan…. van Zaandijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *