‘PVV-kandidatenlijstsamensteller Wilders ruilt een racistische oud-Zaandammer (Harm Beertema) in voor een verse racistische Zaandammer (Peter van Haasen).’ Twitterde (X’te?) Erik Schaap.  

Dit deed hij vanaf zijn persoonlijke account toen het nieuws naar buiten kwam dat Van Haasen verkiesbaar is (nr33) voor de Tweede Kamer in november. Dat viel niet goed bij de fractievoorzitter van PVV Zaanstad, die daarover vragen aan B&W van Zaanstad stelde: 

‘Nu ben ik persoonlijk wel wat gewend, maar wij van de PVV zijn van mening dat dhr. met deze tweet alle PVV’ers over een kam scheert en uitmaakt voor ‘racist’.’ 

Het feit dat Schaap zijn uitlatingen op persoonlijke titel via sociale media deelde, is voor Van Haasen niet relevant: 

‘Dhr. doet dit op zijn persoonlijke account, maar wij zijn toch van mening dat hij onlosmakelijk verbonden is aan Bureau Discriminatiezaken. Zoals ik onlosmakelijk verbonden ben met de PVV, ik kan mij ook niet verschuilen achter mijn persoonlijke account en maar alles kan schrijven zonder dat dit gevolgen heeft, of de PVV kan schaden.’ 

Omdat Zaanstad een subsidierelatie heeft met het bureau dat tegen discriminatie is en omdat Van Haasen het idee heeft dat Bureau Discriminatiezaken er niet voor hem (en de zijnen) is, stelt hij vragen aan de burgemeester en wethouders. Hij wil onder meer graag weten wat zij vinden van het twittergedrag en de ‘objectieve, neutrale uitstraling’ van ‘dhr. de coördinator van Bureau Discriminatiezaken’, en of er vanuit Zaanstad actie te ondernemen is tegen Erik Schaap en/of Bureau Discriminatiezaken. 

In een recente ’tweet/X’ neemt Erik Schaap geen woord terug, sterker nog, hij beschuldigt Van Haasen van het vervalsen van zijn tweet (en bedankt hem voor de extra volgers).

Het begon met onderstaande tweet/X – hieronder de versie die in de schriftelijke vragen van Peter van Haasen zijn opgenomen (het zwartlakken is van de hand van Van Haasen zelf – hij was bang dat de griffie anders nog veel meer zou weglakken).

Door Merel Kan en Piet Bakker. Bronnen: X(Twitter), vragen van en contact met Peter van Haasen.