In het Zondagochtendblad mocht Erik Schaap, oud-Rosa-raadslid, schrijver en coördinator van het Bureau Discriminatiezaken, 10 vragen beantwoorden.

Vraag 5 was “Dagje ruilen met?

Schaap wilde wel een dagje wethouder Cultuur van Zaanstad zijn:

Dat geeft me tijd om een raadsvoorstel te schrijven waarin filmtheater De Fabriek geen onderdeel meer is van het geplande cultuurhuis naast NS-station Zaandam, maar op de huidige plek aan de Zaan kan blijven.”

Blijven dromen Erik… de vorige coalitie is al door de knieën gegaan voor de NS toen die weigerde het complex Figaro op die plek te bouwen, kennelijk had men bij Zaanstad de kleine lettertjes niet goed gelezen waardoor de NS probleemloos onder het contract uitkon.

Een manier om ervoor te zorgen dat de zuidkant van het stationsgebied geen permanente rotte kies zou worden, was de instellingen die afhankelijk waren van cultuursubsidies via het subsidiebeleid te dwingen naar het Cultuurhuis te verhuizen – anders zouden ze hun subsidie kwijt kunnen raken.

Bijna niemand wil dat. De Fabriek niet, de Bieb niet, Zaanradio niet… alleen De Kade wel (die bestaat namelijk niet meer) en Fluxus, omdat die een groot podium is beloofd. De huidige horeca-exploitant van De Fabriek heeft aangegeven dat hij onder geen beding meegaat, vrijwel alle vrijwilligers van De Fabriek hebben gezegd te stoppen, het huidige pand aan de Zaan (het enige Zaanterras in Zaandam) zal jaren leegstaan.

De komst van het Cultuurhuis is ook geen cultuurbeleid maar een manier om de grondexploitatie bij Inverdan op te lossen… da’s een andere wethouder.