Ex-medewerkers en de voormalige manager van de tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers in Assendelft zouden betrokken zijn bij of zelfs verantwoordelijk voor ‘wantoestanden’ bij de crisisnoodopvang Baanstee-Noord in Purmerend.

De gemeente Purmerend gaat uitzoeken “of er meer achter schuilgaat dan opstartproblemen” en “wat zich heeft afgespeeld binnen de crisisnoodopvang in Purmerend.”

Maar, zo stelt burgemeester Ellen van Selm van Purmerend: “Omdat de verantwoordelijkheid voor de crisisnoodopvang bij de Veiligheidsregio ligt en de oorsprong van deze signalen binnen de voormalige opvanglocatie in Assendelft ligt, willen we de signalen onafhankelijk bekijken in samenwerking met de Veiligheidsregio.”

Daarmee komt ook burgemeester van Zaanstad Jan Hamming in beeld, hij is namelijk de voorzitter van de Veiligeheidsregio (en ook nog eens burgemeester van de gemeente waar de oorsprong van de problemen zouden liggen).

Klachtenbus

Purmerend gaat onderzoek doen nadat er persvragen zijn gesteld door een journalist van het NHD. Aanwijzingen voor problemen waren er kennelijk wel bij de gemeente:

“wij hebben sinds de start van de opvang in Baanstee-Noord signalen vernomen van het personeel over de uitvoering van de opdracht en de aansturing in de afgelopen maanden. Die signalen hebben effect op de uitvoering van de opdracht in de crisisnoodopvanglocatie in Purmerend.”

De gemeente heeft inmiddels een klachtenbus op laten hangen zodat bewoners “anoniem een klacht kunnen doen”. Bovendien “zijn er voor zowel het ingehuurde als het ambtelijke personeel vertrouwenspersonen aangesteld.”

PVV-vragen

Peter Van Haasen van de PVV in Zaanstad heeft inmiddels vragen aan B&W gesteld. Hij wil de achtergrond van de klachten weten en vraagt ook of er over de opvang in Saendelft ooit signalen zijn binnengekomen.

Volgens het NHD zouden de wantoestanden onder meer bestaan uit “discriminatie, machtsmisbruik, bedreigingen en corruptie”. Bij de krant wordt gewag gemaakt van klachten van “tientallen bewoners”.

De asielzoekers komen grotendeels uit de opvang in Saendelft bij de sporthal van Lycurgus. Die ging op 1 oktober dicht. Omdat de opvang in Purmerend nog niet klaar was, is de groep van 30 september tot en met 5 oktober in een tijdelijke crisisnoodopvang in Taets in Zaandam opgevangen voordat ze naar Purmerend gingen.

In Purmerend worden nu 225 asielzoekers opgevangen in een tentenkamp op een bedrijventerrein. Dat moeten er twee maal zoveel worden.

Door Piet Bakker, foto boven: Marty Vet (crisisopvang bij Lycurgus in Assendelft)